Kytke aivot pois päältä ja nukahda helpommin - 4 kotikonstia

29.04.2014 19:45 - Heli Thoren

Sulje aivot ja saa rauhallisesta unesta paremmin kiinni.

Unettomuus on yleinen ongelmaja monella se ei rajoitu vain huonosti nukkumiseen. Toisilla aikaa kuluu tunteja sängyssä pyörimiseen, eikä uni tule, vaikka väsyttäisikin. Muutamalla niksillä voit helpottaa unen tuloa ja nukkua yösi sikeämmin:

1. Rauhoita mieli ja keho

Anna itsellesi aikaa rauhoittua alkuillasta. Jos sinulla on vaikeuksia saada unenpäästä kiinni tai nukut levottomasti, älä harrasta liikuntaa illalla. Vältä myös tekemästä töitä iltaisin. Mielen ja kehon on saatava rauhoittua ennen sänkyyn kömpimistä. Myös muutamilla pikku kikoilla voit huijata kehoa lepotilaan. Himmennä valoja, sulje televisio ja tietokone ja keskity rauhoittaviin toimiin. Lue, venyttele tai meditoi. Tee illalla niitä asioita, joista sinulle tulee rauhallinen ja hyvä olo.

2. Stop murehtimiselle

Pyri katkaisemaan huoliajatukset sängyssä maatessasi. Jos alat pyörittämään murheita maatessasi peiton alla, ne saattavat lähteä vyörymään ja kasvavat suuremmiksi. Jos murheet, huolet tai tekemättömien asioiden haamut ottavat vallan, etkä saa pysäytettyä niitä, nouse hetkeksi ylös sängystä. Kuuntele rauhoittava kappale, lue hetken tai katso jatko lempisarjaasi. Kömmi sitten takaisin sänkyyn.

3. Hallitse mieltä

Vaikka lampaiden laskeminen saattaa kuulostaa humpuukihommalta, metodissa on todella perää. Jos mielesi seikkailee villinä, voi sen ohjaaminen olla apu rauhoittumiselle. Kun esimerkiksi lasket lampaita mielessäsi, ohjaat ajatuksiasi vain siihen, eikä mieli poukkoile muualle.

4. Tee huolista lista

Jos tekemättömät asiat pyörivät päässäsi maatessasi sängyssä, tee niistä lista. Taita valkoinen paperi kahtia ja kirjoita toiselle puolelle huoli, tekemätön asia tai se, mikä valvottaa sinua. Kirjoita sitten toiselle puolelle ratkaisu, tapa hoitaa asia pois päiväjärjestyksestä tai aikataulu toimen hoitamiselle. Jos esimerkiksi murehdit roskien viemistä ulos, kirjoita se paperin toiseen laitaan ja toiseen ratkaisu: vien roskat ulos aamulla.

Kun kirjoitat tekemättömät asiat paperille, saat ajatuksesi hallintaan, eivätkä ne kiusaa mieltäsi sängyssä maatessa. Kun olet listannut, mitkä asiat ovat kesken, tiedät, että voit palata lukemaan listaa aamulla. Näin pääset pyörittämästä asioita yömyöhällä.

Milloin lääkäriin?

Jos olet kokeillut kotikonsteja, mutta uni ei silti meinaa tulla, hakeudu lääkärin vastaanotolle. Kun unettomuudesta tulee kierre, se vaikuttaa jaksamiseen koko elämässä. Kierteen voi katkaista tarvittaessa myös esimerkiksi nukahtamislääkkeillä.


Miten aamuvirkut eroavat iltavirkuista. Lue täältä.


Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat