Kuva: Fotolia

Kuinka paljon raskauden aikana saisi kertyä painoa? Katso selkeästä taulukosta

25.01.2016 07:45 - Rea Tallgren

Raskauden aikana tärkeintä on pitää huoli omasta hyvinvoinnistaan ja sitä kautta myös syntyvän lapsen hyvistä kantimista elämän alkuun.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan yleiset suositukset raskausajan painonnousulle vaihtelevat äidin raskautta edeltävän painoindeksin (BMI) mukaan. THL summaa suotavan painonnousun näin: 

• alipainoinen: painoindeksi < 18,5: painonnousu 12,5 – 18,0 kg

• normaalipainoinen: painoindeksi 18,5 – 24,9: painonnousu 11,5 – 16,0 kg

• ylipainoinen: painoindeksi 25,0 – 29,9: painonnousu 7,0 – 11,5 kg

• lihava: painoindeksi ≥ 30,0: 5,painonnousu 0 – 9,0 kg

Painoindeksi lasketaan seuraavan kaavan avulla: henkilön paino (massa) jaettuna pituuden neliöllä. Painoindeksin pääset nopeiten laskemaan siihen tarkoitetulla sivulla tästä

Terveys edellä 

Statistiikkaa ei kannata tuijottaa liian ankarasti. Tärkeintä on yrittää pysyä terveenä ja huolehtia sekä omasta, että syntymättömän lapsen hyvinvoinnista. On myös syytä muistaa, ettei painoindeksi kerro ikinä koko totuutta ja esimerkiksi hyvin urheilullisen ja terveellisesti elävän ihmisen painoindeksi voi väittää hänen olevan joko yli- tai alipainoinen. 

Mikäli kiloja on raskauden aikana kertynyt enemmän kuin olisi toivonut, ja niistä haluaa alkaa hankkiutua mahdollisimman tehokkaasti eroon, kannattaa aloittaa rauhassa ja turvallisesti. Urho Kekkosen kuntoinstituuttisäätiön mukaan tavoitteena voi pitää yleistä liikuntasuositusta:

  • Reipasta*) kestävyysliikuntaa vähintään 2½ tuntia viikossa
    TAI
    rasittavaa**) kestävyysliikuntaa vähintään 1 tunti 15 minuuttia viikossa.
  • Lisäksi 2 kertaa viikossa lihaskuntoharjoittelua suurimmilla lihasryhmillä.
  • Jaa kestävyysliikunta ainakin 3 viikonpäivälle.
  • Voit kerätä kestävyysliikunta-ajan 10 minuutin pätkistä.

*) Reipas: hengitys ja syke kiihtyvät jonkin verran, teho vastaa ripeää kävelyä.
**) Rasittava: Hengitys ja syke kiihtyvät selvästi, teho vastaa hölkkää.

UKK-instituutin mukaan aluksi kannattaa välttää lajeja, joissa esiintyy voimakkaita hyppyjä ja nopeita suunnan muutoksia, koska nivelsiteet ovat löystyneet hormonaalisten muutosten seurauksena.


Kerroimme aiemmin internet-kansan hämmentyneen suuresti kauniin alusvaatemallin julkaisemasta raskauskuvasta, koska moni väitti näkevänsä hänen kiinteän vatsansa läpi selvästi vauvan ääriviivat. Katso kuva ja lue juttu tästä.

Lähteet: THL ja UKK-instituutti

Kilpailut

Uusimmat