Anna kehosi kertoa: Oireet, joista huomaat kärsiväsi stressistä

15.08.2014 14:15 - Heli Thoren

Saatat kärsiä rasituksesta ja stressistä myös tietämättäsi.

Stressaavassa elämäntilanteessa ei välttämättä aina edes tiedosta olevansa rasittunut ja stressaantunut. Tuolloin saatat kuitenkin kärsiä oudoista oireista, joilla kroppasi yrittää viestittää, että olisi aika hiljentää tahtia. Ohessa lista oireista, joista voi päätellä, että olet stressaantunut:

Vatsakipu

Tutkimusten mukaan vatsa reagoi stressiin herkästi. Kärsit sitten kivuista tai vatsantoiminnan häiriöistä, stressi saattaa olla niiden taustalla. Stressiperäisten vatsakipujen lääkitys saattaa kuulostaa oudolta, mutta toimii: lähde esimerkiksi lenkille. Endorfiinit lievittävät stressiä ja samalla myös vatsakipu helpottaa.

Hiustenlähtö

Noin puoli vuotta suuren ja rankan elämänmuutoksen jälkeen - kuten potkujen tai eron - voit huomata hiusharjassasi tavallista enemmän suortuvia. Seksihormoneiksikin kutsuttujen adrogeenien tasot ovat stressatessa nousussa. Niiden tekoset näkyvät päänahassa noin puolen vuoden kuluttua.

Silmien nykiminen

Silmien nykiminen on oire stressistä. Vaiva ei suurimmalla osalla kestä noin viittä minuuttia kauempaa, mutta saattaa toistua useita kertoja päivässä. Kun oire iskee, on stressitila yleensä päällä. Yritä rentouttaa kasvosi ja mielesi, kun silmä nykii. Sulje silmät hetkeksi ja anna kasvojen sekä ajatusten levätä.

Finnit

Samalla tavoin kuin hiukset myös iho reagoi kohonneisiin adrogeenitasoihin. Se näkyy epäpuhtautena ja finneinä iholla.

Selkäkipu

Stressihormonit saavat sydämen lyömään nopeammin, verenpaineen nousemaan ja lihakset kiristymään. Tämä voi näkyä myös selän juomiutumisena ja kipuiluna. Liikunta ja venyttely auttavat parhaiten - myös itse kivun aiheuttajaan; stressiin.

Ihottuma

Koska tutkimuksissa stressitilan on todettu vaikuttavan myös vastustuskykyyn, se voi näkyä myös iho-oireina. Erilaiset ihottumat, jotka ilmestyvät ilman selkeää syytä, voivat olla merkki stressaantumisesta.


Hyvä uni lievittää ja ehkäisee stressiä. Lue vinkit parempaan uneen täällä.


Lähde: Womenhealthmag.com

Kilpailut

Uusimmat