Miten yhdistää laihdutus ja ulkona ruokailu? Näin karsit kalorit ravintola-ateriasta

08.11.2014 09:00 - Reetta Haverinen

Ravintolakäynneistä ei tarvitse tinkiä dieetin vuoksi, jos vain osaa etsiä ruokalistalta ne kevyemmät vaihtoehdot ja muokata ruoka-annoksia vyötäröystävällisimmiksi.

Lounastreffit ystävän kanssa tai illallinen työpalaverin jälkeen lähiravintolassa kuuluu monien ihmisten arkeen. Jos annosvalinnoissa ei pysy tarkkana, voi toistuva ulkona syöminen näkyä pian vyötäröllä. Muutamalla helpolla niksillä ravintola-annoksia voi kuitenkin keventää huomattavasti:

1. Vaihda perunat salaattiin tai kasviksiin

Ranskalaiset tai kermaperunat tuovat huomattavan lisän ruoka-annoksen kalorisaldoon. Vaihtamalla rasvaisen perunalisäkkeen salaattiin tai vihanneksiin, lautanen ei ainoastaan muutu herkullisemman näköiseksi, vaan myös huomattavasti kevyemmäksi.

2. Ole tarkkana kastikkeiden kanssa

Kermaiset kastikkeet ja majoneesit tuntuvat pieneltä lisältä annokseen kuin annokseen, mutta itseasiassa kauhallinen bearnaise-kastiketta saattaa sisältää jopa parisataa kaloria. Kevyempiä kastikevaihtoehtoja ovat esimerkiksi kermaviili- ja jugurttipohjaiset kastikkeet, sekä tuoresalsat.

3. Kiinnitä huomio valmistustapaan

On suositeltavaa välttää ruokia, jotka on uppopaistettu, friteerattu tai leivitetty. Kysy tarjoilijalta rohkeasti, kuinka esimerkiksi bataattilohkot tai broilerinfilee on valmistettu. Suosi ruokia, jotka on höyrytetty, keitetty tai valmistettu uunissa.

4. Mieti kahdesti alkuruokaa tilatessasi

Alkuruuaksi tarkoitettu annos mozzarellatikkuja sisältää noin 500 kaloria. Yksi neljäsosa päivän kaloritarpeesta täyttyy siten helposti jo pelkistä alkupaloista. Jos tahdot tilata pientä alkunaposteltavaa, valitse kevyt keitto tai vihersalaatti.

5. Mieti, oletko todellakin jälkiruokaa vailla

Kaipaatko oikeasti hyvän ruuan päälle jälkkäriä, vai onko makean jälkiruuan nappaaminen totuttu tapa, josta voit opetella pois? Jos makeahammasta kuitenkin kovasti kolottaa, on sorbetti tai hedelmärahka huomattavasti tuhtia brownieta vyötäröystävällisempi vaihtoehto.

6. Älä kulje massan mukana

Jos ystäväsi tilaa pizzan tuplajuustolla ja jälkiruuaksi muhkean palan juustokakkua, ei sinun tarvitse tehdä samoin. Muista, että valintasi ovat omiasi ja saat ravita kehoasi juuri niin kuin itse tahdot.

7. Ole tarkkana salaattien kanssa

Vaikka salaatti kuulostaa terveelliseltä annosvaihtoehdolta, voi totuus olla täysin toinen. Ravintoloiden salaatit sisältävät usein majoneesipohjaista kastiketta ja juustoa. Kysy tarjoilijalta lisää kastikevaihtoehdoista ja selvitä, mitä kaikkea salaatti sisältää. Majoneesissa pyöritelty kanasalaatti voi olla kaloripitoisuudeltaan jopa hampurilaisen veroinen!

Ravintola-annosten keventäminen onnistuu vaivatta lähes paikassa kuin paikassa. Kohtuus kuitenkin kaikessa - jos ulkona syömisesi jää muutamaan kertaan kuukaudessa, voit huoletta nauttia pizzan lempitäytteilläsi tai wieninleikkeen ranskalaisilla ilman turhia omantunnon tuskia!

Jos olet jo ehtinyt hankkia vatsamakkarat tai jenkkakahvat, joista haluat päästä eroon, kannattaa lukea hyvinvointivalmentaja Kaisa Jaakkolan täsmävinkit aiheeseen. Lue ne täältä.

Kilpailut

Uusimmat