Unentarve on yksilöllinen asia - tiedätkö itse, kuinka paljon sinun kuuluisi yössä nukkua?

21.01.2015 21:45 - Reetta Haverinen

Ideaalia unimäärää, jota kaikkien maailman ihmisten tulisi tavoitella, ei ole olemassa. Siten jokaisen tulisi itse tietää, kuinka paljon aikaa nukkumiselle tulee varata.

Moni aikuinen kärsii univajeesta ja nukkuu jatkuvasti liian vähän. Vaikka unentarve on yksilöllinen asia, on täysin selvää, etteivät 3-4 tunnin yöunet tyydytä kenenkään unentarvetta.

Itselle sopiva unirytmi löytyy kokeilemalla. Jotkut saattavat tuntea olonsa energisiksi nukuttuaan 6 tuntia. Joillekin taas 10 tunnin yöunetkaan eivät tunnu poistavan väsymystä.

Kun haluat selvittää, kuinka paljon unta juuri sinun kuuluisi yössä saada, on sinun parasta tiedostaa seuraavat asiat:

1. Suurimmalle osalle ihmisistä ideaali unimäärä on noin 7-9 tuntia yössä.

2. Kehollasi saattaa olla oma unirytminsä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että heräät usein ilman herätyskelloa tiettyyn aikaan aamusta tai saat unen päästä kiinni vasta aikaisintaan yhdentoista aikaan illalla. Jos olet luonteeltasi aamuvirkku tai yökyöpeli, voi vuorokausirytmin radikaali muuttaminen tehdä olostasi uupuneen.

3. Tarvitsemasi unenmäärä tulee muuttumaan iän myötä. Työikäiset aikuiset selviävät puolta vähemmillä unilla kuin pienet vaippapöksyt. On myös selvää, että uniongelmat tulevat lisääntymään vuosien kuluessa.

Myös unirytmi muuttuu luonnostaan iän myötä. Pikkulapset ovat usein aamuvirkkuja, mutta myöhemmällä iällä ihmisten energisyys kasvaa iltaa kohden. Harva on taatusti kohdannut murrosikäistä, joka herää pirteänä uuteen päivään kello 05.00.

4. Geeniperimäsi sanelee pitkälti sen, minkälainen oma unentarpeesi on. On kuitenkin asioita, joilla voit itse vaikuttaa unirytmiisi ja varsinkin siihen, sujuuko herääminen ja nukkumaan käyminen ongelmitta.

Valon määrä vaikuttaa paljon ihmisten vireystilaan. Päivän valo kertoo keholle, että on aika herätä. Sitä vastoin, pimeässä keho alkaa tuottamaan melatoniinihormonia, joka vauhdittaa nukahtamista. Siten ihmiskeholle on luonnollista mukautua vuorokauden rytmiin ja valon määrän vaihteluihin.

5. Ihmiset ovat uniikkeja yksilöitä ja jokaisen unentarve on erilainen. Vaikka ihmisten nukkumistapoja tutkittaisiin kuinka, ei ideaalia tuntimäärää yöunille löydetä koskaan.

Sen sijaan, että yrittäisit väkisin noudattaa asiantuntijoiden unisuosituksia, kuuntele kehoasi ja kokeile selvittää, minkälainen rytmi sille parhaiten sopii. Jos sinulla on paljon uniongelmia, kokeile selvittää asiaa lääkärisi kanssa. Hyvät yö unet vaikuttavat ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen.

Lähde: Business Insider

Kilpailut

Uusimmat