Häiritseekö perfektionismi elämääsi? Näin pääset siitä eroon

18.07.2013 19:15 - Senni Loikala

Perfektionistit kärsivät ikuisesta suorituspaineesta, joka on kuitenkin mahdollista selättää.

Perfektionismi piinaa monien elämän, kun mielessä muhii ainainen vaatimus mahdollisimman hyvästä lopputuloksesta niin työssä kuin ihmissuhteissakin. Improvisaatiosta tuttu "Moka on lahja" -ajattelu harvoin toteutuu tosielämässä. Jos täydellisyyshakuisuus kuitenkin on osa jokapäivästä elämääsi, ensimmäinen askel siitä eroon pääsemiseksi on tiedostaa olevansa perfektionisti.

Nämä neuvot kannattaa laittaa korvan taakse, jos haluat perfektionismista eroon:

Suuret linjat. Täydellistä jälkeä ei tarvitse syntyä kerralla. Keskity suurempiin linjoihin yksityiskohtien ja liiallisen viilaamisen sijaan. Kun saat ensin kokonaisuuden kasaan, voit myöhemmin palata viimeistelemään. Esimerkiksi suursiivoukseen ryhtyessä joka koloa ei kannata putsata hammasharjalla, vaan tähdätä ensin siistin yleisilmeen saamiseen.

Asenteiden ravisteleminen. Juuttuneista ajattelutavoista eroon pääseminen on helpommin sanottu kuin tehty. Jos kuitenkin tahdot elää ilman ikuista painolastia onnistumisesta, kannattaa haaste ottaa vastaan. Tällöin hyvä tavoite on olla epätäydellinen. Virheitä ei tarvitse tehdä tahallaan, mutta tärkeää on muistaa onnitella itseään, kun työt ovat tehty tarpeeksi hyvin, ei siis enää täydellisesti. Monesti pienet epätäydellisyydet ovat harmittomia ja jäävät suurimmalta osalta huomaamatta.

Testaa, oletko perfektionisti tästä! (About)

Lähde: About.com

Kilpailut

Uusimmat