Biisivinkki: Vuoden 2011 parhaat kappaleet

10.01.2012 23:15 - Mikko Räsänen

Joululomilta palannut Voicen uutistoimitus innostui pohtimaan viime vuotta ja vuoden parhaita kappaleita.

Voicen uutistoimittajat Mikko ja Samuli ja innostuivat miettimään vuoden 2011 parhaita kappaleita. Tehtävää yritettiin hieman valitsemalla kappaleet kaikkien tuntemien mainstream-levyjen ulkopuolelta, mutta vaikeaa siitä tuli silti. Ei tullut yllätyksenä, että tehtävä osoittautui mahdottomaksi. Hyviä albumeja on yksinkertaisesti liikaa hyvistä kappaleista puhumattakaan.

Mikon valinta:
VNV Nation: Nova (Shine a Light on Me)

- VNV Nationin vuoden 1999 albumi Empires on yksi kaikkien aikojen suosikkialbumeistani. Duo on sen jälkeenkin tehnyt hyviä levyjä, mutta aivan samaan huikeuteen Ronan Harrisin biisit eivät ole yltäneet. Viime vuonna ilmestynyt Automatic pääsee kuitenkin lähelle. Levyltä on vaikea nostaa yhtä suosikkikappaletta, sillä kiekko on täynnä erilaisia hienoja teoksia. Instrumentaalikappale Photon kolahti ehkä itseeni eniten, mutta vinkataan kuitenkin kaunista slovaria Novaa, joka lienee paremmin sopiva suurelle yleisölle. Sain tänään alkuvuoden parhaan uutisen, kun kerrottiin, että VNV Nation saapuu huhtikuussa Tavastialle keikalle, joten jos tämä biisi kolahtaa, nähdään keikalla.

Mikon valinta:
Turisas: Venetoi! Prasinoi!

- Turisaksen Stand Up And Fight -levyä olen kuunnellut kesästä lähtien ja edelleen, kun kiekon laittaa soimaan, nousee ajatukseksi vain: "Helvetti, miten kova albumi!". Levy on täynnä toinen toistaan parempia kappaleita ja elementtejä aina elokuvamaisista vaskipuhaltimista suomalaiseen virsilauluun. Kokonaisuus on silti hallittu, eikä sotkuinen sillisalaatti. Venetoi! Prasinoi! sopii loistavaksi esimerkiksi levyn sisällöstä, sillä kappaleen vaskipuhaltimet edustavat juuri tuota mainittua elokuvamaisuutta ja ovat kuin Erroll Flynnin mustavalkoisesta Robin Hood -elokuvasta, mutta kyllä ne vokaalit myöhemmin muistuttavat, että tässä on kyse ehdasta metallista.

Samulin valinta:
Deer Tick: Main Street
- Jenkkiläinen folkia, bluesia ja countrya yhdistelevä Deer Tick -yhtye julkaisi syksyllä viidennen levynsä Divine Providence. Paikoin indienkin kanssa flirttaileva bändi meni tuoreimmalla tuotoksellaan aiempaa enemmän roots-suuntaan. Main Street -biisi onkin mainio esimerkki bändin musiikillisesta linjasta.

Samulin valinta:
Social Distortion: Machine Gun Blues

- Mike Nessin luotsaamalla punk rockin –veteraanibändi Social Distortionilla on taivalta takanaan jo yli 30 vuotta, mutta julkaisutahti on ollut varsin verkkainen – yhtyeen viime vuonna julkaistu Hard Times And Nursery Rhymes kun on vasta bändin seitsemäs pitkäsoitto. Kehuja kerännyt levy oli useille faneille iloinen yllätys ja suomalaisdiggareita, kuten allekirjoittanutta miellytti myös bändi esiintyminen Provinssirockissa. Machine Gun Blues –kappale oli albumin ensimmäinen sinkkujulkaisu ja biisiin tehtiin myös komea gangsteri-henkinen musiikkivideo.

Kilpailut

Uusimmat