Tämä yllättävä asia saattaa olla parisuhdeongelmienne takana

22.05.2012 11:45 - Eeva Rajala

Valitettavan moni avioliitto ja seurustelusuhde päättyvät eroon. Psykoterapeutin mukaan ihmiset käyvät kuitenkin enenevissä määrin pari- ja perheterapioissa pelastaakseen suhteensa ja liittonsa, mutta mitä piileekään ongelmien takana?

Psykoterapeutti Teresa Tischler Helsingin Terapiahuoneelta kertoo Voicelle huomanneensa omassa työssään yhden asian, joka vaikuttaa suuresti vastaanotolle tulleiden pariskuntien elämään ja ongelmiin.

- Ihminen hakeutuu samanlaiseen parisuhteeseen, mikä on hänen tunneilmasto ollut hänen lapsuudenkodissaan. Jos lapsuudenkodissa on joku trauma käsittelemättä, niin ihminen hakeutuu suhteeseen, jossa hän voi alkaa toistaa sitä samaa sykliä, jolloin pyrkii ratkaisemaan sen siinä nykyisessä parisuhteessa, vaikka se on mahdotonta, Tischler kertoo.

Ihmisen pitäisi mennä omaan lapsuuden perheeseen ja selvittää ne asiat. Pariterapiassa huomataan joskus, etteivät ongelmat liitykään parisuhteeseen, vaan kyseessä onkin asia, jonka ihmisen pitäisi mennä selvittämään vanhempiensa kanssa. Pariterapiaan tulevat alkavat Tischlerin mukaan monesti hoitaa ensimmäisenä käytännön asioita.

- Se voi olla, että miten aika jaetaan, miten lapsia hoidetaan tai onko jotain henkistä väkivaltaa parisuhteessa. Mutta sitten kun lähdetään pidemmälle työskentelemään, niin loppupeleissä käsitellään vanhoja tapoja olla itse parisuhteessa tai millaiseen parisuhteeseen on itse hakeutunut, Tischler kertoo.

Psykoterapeutti Tischlerin mukaan suomalaiset hakeutuvat terapeutin vastaanotolle aiempaa useammin. Terapia on myös muuttanut muotoaan ihmisten mielissä. Kyseessä ei enää ole vain mielenterveysongelmien hoitamista, vaan ihmiset lähtevät hoitamaan myös parisuhdettaan ja perhesuhteitaan.

- Myös perheterapian määrä on koko ajan lisääntynyt. Ihmiset hakeutuvat koko ajan aikaisemmin perheterapiaan hoitamaan vaikka suhdetta uusperhekuvioissa. Myös meillä Suomessa osataan lähteä hoitamaan itseään ja parisuhdetta, ettei ensimmäiseksi lähdetä eroamaan, vaan lähdetään miettimään, miten voitaisiin olla paremmin yhdessä, Tischler jatkaa.

Kilpailut

Uusimmat