Unohda kalorien laskeminen - laihtuminen voi olla kiinni yksinkertaisesta asiasta

15.05.2015 10:45 - Eeva Rajala

Laihduttajaa kehotetaan usein laskemaan kalorit, jotta pysyy kartalla syömästään ruoan määrästä.

Painonpudotuksen asiantuntijalääkäri Sally Norton siirtäisi keskittymispisteen aivan muualle. Norton kertoo Daily Mail -lehdelle, että ihmisten kuuluisi keskittyä laskemaan ruokien sisältämien kaloreiden sijasta sen sisältämiä kemikaaleja. Lääkäri varoittaa, ettei esimerkiksi ruokien makua, näköä ja säilymisaikaa parantavien säilöntäaineiden pitkäaikaisvaikutuksista ole tarkkaa tietoa.

Kalorien laskija voi unohtaa kokonaiskuvan

Kalorien laskeminen voi monien kohdalla olla täysin tehotonta. Samalla laihduttaja voi keskittyä pelkästään kaloreihin, eikä välttämättä mieti enää muita ruokaan liittyviä asioita, kuten ruoan ravintoarvoja tai ruokien sisältämiä kemikaaleja.

Pitkäaikainen ja toimiva painonpudotus ei tapahdu niin, että laihdutaan millä keinolla hyvänsä. Nortonin mukaan sen pitäisi lähteä liikkeelle siitä, että kehoa autetaan olemaan mahdollisimman terve. Tämä tarkoittaa sitä, että ruokavalio ja elämäntavat muokataan niin, että ne tukevat kehon optimaalista toimintaa. Yksi merkittävä asia laihtumisessa on ruoan laatu, ja valitettava tosiasia on se, että monien syömästä ruoasta löytyy yllättävänkin paljon kemikaaleja.

Kemikaaleilla tuotteesta halvempi

Prosessoidut ja muut valmisruoat ovat yleensä täynnä kemikaaleja, joista moni ei edes ole tietoinen. Vaikka monet kemikaalit voivat olla täysin vaarattomia ja osa pitää huolen ruoan hyvästä laadusta ja terveydestä ihmiselle, jotkut kemikaalit ovat ruoassa täysin eri syistä.

Väriaineiden tarkoitus on tehdä ruoasta vetoavamman näköistä, makeutusaineet tekevät ruoasta paremman makuista ja säilöntäaineet saavat ruoan säilymään paljon kauemmin kuin on kenties tarpeellista. Lisäksi ruokiin voidaan lisätä sellaisia kemikaaleja, jotka tekevät niiden valmistamisesta halvempaa.

Ihmiset lihovat makeutusaineiden vuoksi?

Usein ajatellaan, että terveempänä eläminen tarkoittaa kevyttuotteiden ja sokerittomien tuotteiden suosimista. Lääkäri Norton muistuttaa, että kevyttuotteet voivat olla yhtä haitallisia ihmiselle, sillä ruokiin on voitu lisätä runsaasti kemikaaleja korvaamaan luonnollisia rasvoja ja sokereita.

Joidenkin tutkimusten mukaan kemiallisesti tuotetut makeutusaineet voivat itse asiassa saada ihmiset syömään enemmän ja lihomaan enemmän kuin jos ihminen nauttisi valkoista sokeria, vaikkei sokerikaan ole täysin terveellinen vaihtoehto.

Muuta ruokavaliosi luonnollisemmaksi

Tutkimuksissa on myös selvinnyt, että makeutusaineiden turvallisuus huolestuttaa. Huolestuttava asia on muun muassa se, ettei ole tiedossa, miten kemikaalit vaikuttavat kehoon vuosien saatossa. Kemikaaleissa ei kuitenkaan pitäisi olla välitöntä vaaraa ihmiselle, sillä muuten niitä ei ruokiin kelpuutettaisi.

Nortonin mukaan ihmisten kannattaisi välttää prosessoituja ruokia, tölkkiruokia sekä runsaasti lisäaineita sisältäviä juomia, jotta keho voisi nauttia tasapainoisemmasta ruokavaliosta. Sen lisäksi, että näin vähennetään nautittujen kemikaalien määrää, saadaan myös taattua keholle luonnollisempi ruokavalio, mikä on lähempänä ruoan alkuperää. Norton neuvookin täyttämään ostoskorit mieluummin hedelmillä, vihanneksilla ja täysjyvätuotteilla.

Lue myös: Etkö laihdu, vaikka teet kaiken "oikein"? Tarkista, altistutko liialle valolle

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat