Sokeri tekee lapsesta ylivilkkaan ja 3 muuta perätöntä myyttiä

20.03.2014 22:15 -

Lapsen hoitoon ja kasvatukseen liittyy paljon uskomuksia ja tapoja. Kaikki uskomukset eivät kuitenkaan pidä aina paikkaansa. Heitämme neljä niistä nyt roskakoriin.

Mikä olisi helpoin tapa kasvattaa omasta lapsesta älykäs? Moni voi ajatella, että vaikkapa Mozartin kuunteleminen tekisi muksusta sivistyneen. Valitettavasti sellaista oikotietä älykkyyteen ei kuitenkaan ole. Nyt romutetaan muitakin kasvatukseen liittyviä uskomuksia:

Sokeri tekee lapsestasi ylivilkkaan

Monet vanhemmat suojelevat lapsiansa kaikelta sokerilta. Seurauksena sokerin syönnistä he uskovat omasta kullannupusta kuoriutuvan hullun ja ylivilkkaan kakaran. Vuonna 1994 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että sokerinen ruokavalio ei vaikuttanut käytökseen tai oppimiseen. Sokeri muuttaa vain vanhempien odotukset. Kokeessa, jossa osalle lapsista annettiin lumesokeria aidoin sijaan, suurin osa vanhemmista sanoi lapsiensa siltikin käyttäytyvän ylivilkkaasti.

Sokerissa on kuitenkin paljon asioita, joiden takia sen syömistä kannattaa rajoittaa. Liiallinen sokerinsyönti altistaa muun muassa liikalihavuudelle ja diabetekselle.

Vauvastasi tulee älykkäämpi Mozarttia kuuntelemalla

Monet vauvat nauttivat musiikinkuuntelusta, ja musiikilla saattaa olla rauhoittava vaikutus. On olemassa todisteita myös siitä, että instrumentin soittaminen on hyödyllistä aivojen kehityksen kannalta. Tiedemiehet eivät kuitenkaan ole todistaneet uskomusta klassisen musiikin kuuntelusta vauvojen älykkyyden lisääjänä. Musiikkia kannattaa siis soittaa lapselle ihan musiikin takia, ei älykkyyden lisääminen mielessään.

Kiinteän ruoan syöttäminen auttaa vauvaa nukkumaan

Sanotaan, että kiinteä ruoka ennen nukkumaan menoa täyttää vauvan mahan paremmin, ja näin vauva nukkuu pidempään. Näin ei kuitenkaan todellisuudessa ole. Kiinteää ruokaa syöneet vauvat eivät nukkuneet yhtään sen paremmin kuin maitoa saaneet vauvat, todettiin eräässä tutkimuksessa. Kiinteän ruoan esitteleminen liian aikaisessa vaiheessa on todettu itse asiassa huonontavan vauvan unta.

Nokkamukit aiheuttavat puheongelmia

Nokkamuki on oiva tapa lapsen itse harjoitella omatoimista juomista. Internetissä kuitenkin varoitellaan vanhempia hankkimasta mukia, koska se saattaa vahingoittaa lapsen puhekykyä. Nokkamuki voi edesauttaa hampaiden reikiintymistä, jos lapsen annetaan jatkuvasti juoda siitä. Nokkamuki voi myös vahingoittaa lasta jos hän kaatuu se kädessään. Tutkimustuloksia mukin vaikutuksista puhekykyyn ei kuitenkaan ole.

Uutisoimme aiemmin tavoista kasvattaa lapsestasi onnellisempi. Artikkeliin pääset tästä.

Lähde: Sciencenews

Kilpailut

Uusimmat