Ei saa olla! Mutta lohtusyöminen on turhaa

03.11.2014 21:00 - Senni Loikala

Noin 80 prosenttia ihmisistä uskoo, että herkut lääkitsevät alavireistä mieltä. Se pitää osittain paikkansa, mutta samalla tuore tutkimus osoittaa lohtusyömisen olevan turhaa.

Surullisena tulee kauhottua irtokarkkilaareista herkkunamuja tai palkinnoksi kodin suursiivouksesta tekee mieli ostaa pitsa vapaavalintaisilla täytteillä. Tuore tutkimus otti selvää, kannattaako lohtusyöminen - auttaako se todella?

Noin 80 prosenttia ihmisistä uskoo lohtusyömisen voimaan, että alakuloista mielentilaa voidaan nostattaa syömällä herkkuja. Selvä enemmistö on tutkimuksen mukaan kuitenkin väärässä, ainakin tietyllä tavalla.

Tutkimukseen osallistuneita ihmisiä pyydettiin listaamaan herkkuja, joita he syövät kohentaakseen mielialaansa. Pian heille näytettiin video, joka aiheutti ahdistuksen, masentuneisuuden ja pelon tunteita. Tämän jälkeen ihmisillä oli kolme vaihtoehtoa: saada lohtuherkkuja, neutraalia eli myslipatukan kaltaista popsittavaa ja viimeisenä olla syömättä mitään.

Lohtusyöminen todella nosti huomattavasti ihmisten mielialoja. Merkittävää kuitenkin on, että terveellisempiä valintoja tehneet ihmiset saivat yhtä hyvän mielentilan ilman herkkuja. Syyksi arvellaan psykologista immuunisysteemiä, sillä ihmisen mieli pyrkii korjaamaan luonnostaan pahan mielen.

- Emme löytäneet perusteiluita, että ihmisten tulisi valita herkkuja ollessaan onnettomia. Kun jättää tekosyyn syödä runsaskalorisia ja rasvaisia ruokia, auttaa se keskittymään terveellisimpiin syömistottumuksiin ja parantamaan mielentilaa ilman ruokaa, kertovat tutkijat.

Näin ollen, kun ensi kerralla sinun tekee mielesi herkutella tunteisiisi, kannattaa jättää aikeet sikseen ja mielesi korjaa tilanteen itsestään - ainakin toivoa sopii. 

Kun seuraavan kerran herkuttelet, ei sinun tarvitse tuntea syyllisyyttä. Siitä pitää huolen toinen, varsin ilahduttava tutkimus. Pääset artikkeliin tästä.

Lähde: Spring

Kilpailut

Uusimmat