Tutkimus yllättää: Äidit määräävät lastensa juomatavat

08.10.2012 14:45 - Eeva Rajala

Tuore tutkimus osoittaa, että äidit määräävät omilla tavoillaan lastensa tulevat juomatavat. Isien juomisella ei näytä olevan väliä, sillä hän on ”ulkoistanut” juomisensa. 

Brittitutkimuksen mukaan lapset näkevät todennäköisemmin äitinsä juovan kuin isänsä, sillä isät nautiskelevat suurimman osan juomistaan kodin ulkopuolella. Tämän vuoksi lapset ottavat mallia äidistään.

Demos-ajatushautomo teetti tutkimuksen, missä analysoitiin 18 000 ihmisen juomismalleja kolmen vuosikymmenen ajan. Tutkimuksen alussa 16-vuotiaat vastasivat, että nuoren juomismäärään vaikutti eniten omat ikätoverit. Silti seuraavassa haastattelussa 34-vuotiaana samat henkilöt arvioivat, että heidän ryypiskelyynsä vaikuttaa eniten se, miten oma äiti joi heidän ollessa nuoria.

- Tämä viivästymisefektin on hyvin mielenkiintoinen. Äidin juomatapojen vaikutus teini-ikäiseen näkyy vasta vuosikymmenien jälkeen, ajatushautomon edustaja Jonathan Birdwell kertoo.

Tutkimuksessa ei havaittu yhteyttä lasten ja isien välillä. Tutkijoiden mukaan tutkimuksen aikana selvisi, että isät hoitavat juomisensa yleensä kodin ulkopuolella baarissa, kun taas juovat äidit viettävät aikaansa enemmän kotona lasten parissa.

Eli jos äidillä on sellainen tunne, ettei hän voi vaikuttaa lastensa juomatottumuksiin, tämän tutkimustuloksen jälkeen kannattaa ajattelumallia muuttaa.

Lähde: Telegraph

Kilpailut

Uusimmat