Väsähdätkö aina lounaan jälkeen? Täsmävinkit, joilla pystyt välttämään "iltapäiväkooman"

28.07.2015 14:45 - Reetta Haverinen

Aamupäivällä olet töissä energisimmilläsi, mutta lounaan jälkeen iskee totaalinen väsymys – kuulostaako tutulta? Älä huoli, et ole taatusti ainoa, joka meinaa nukahtaa työpöytänsä ääreen muutamaa tuntia ennen kotiin lähtöä.

Monet tietävät, mitä iltapäivän nuupahtaminen tarkoittaa: kun lounas on syöty ja kello lähestyy iltapäiväkahta, alkavat silmäluomet lupsahdella ja aivotoiminta tuntuu kirjaimellisesti hidastuvan.

Se mitä syöt, mitä juot ja mitä teet työpöytäsi ääressä, vaikuttavat paljon iltapäivän energiatasoihisi. Tarkkaile arkirutiinejasi, sillä saattaa olla, että kun teet pienen korjausliikkeen lounaasi tai päivärutiineittesi suhteen, saatat välttyä tutulta iltapäiväkoomalta.

Kokosimme alle muutamia vinkkejä, jotka takaavat, että pysyt virkeänä vielä lounaan jälkeenkin:

1. Vältä sokerisia herkkuja

Vaikka mielesi tekisi kovasti makeaa keskipäivän jälkeen, kannattaa sinun olla varovainen sokeristen houkutusten kanssa. Karkit, pullat ja viinerit nostavat energiatasosi hetkellisesti ylös, mutta ennen kuin arvaatkaan, verensokerisi romahtaa takaisin lähtöpisteeseensä tai vieläkin alemmas. Pian tunnet olosi entistä väsyneemmäksi.

Jos kaipaat pientä välipalaa, syö jotain, mistä saat myös proteiinia. Esimerkiksi pähkinät ja hedelmät ovat oivallinen ja terveellinen välipalavaihtoehto berliininmunkille.

2. Vältä raskasta lounasta

Se, miksi monet tuntevat olonsa iltapäivällä tavattoman väsyneiksi johtuu siitä, että lounas on ollut liian raskas. Ruoansulattaminen vie runsaasti energiaa ja siten verenkiertomme keskittyy vatsalaukun ympäristöön heti lounaan jälkeen. 

Mitä raskaampaa ruoka on, sen pidempään keholtamme vie aikaa sulattaa sitä ja sen kauemmin ruoansulatuselimistömme vilkas toiminta vie energiaamme.

Syö lounaaksi esimerkiksi kasviksia ja sopiva annos kalaa, kanaa tai tofua. Vaikka söisit salaattilounaan, pidä huolta siitä, että saat ateriasta myös proteiinia, joka pitää nälän loitolla pidempään.

3. Pidä tauko

Käy pienellä happihyppelyllä toimiston ulkopuolella tai liikuskele ympäri työpaikkaasi jonkin aikaa. Jos jämähdät lounaan jälkeen tietokoneesi ääreen ja tuijotat kuvaruutua paikoillasi seuraavien tuntien ajan voit olla varma, että alat tuntea itsesi uupuneeksi ennemmin tai myöhemin.

4. Hörppää kahvia

Yksinkertainen, vanha ja toimiva konsti väsymyksen torjuntaan on kahvi. Varsinkin, jos olet tottunut nauttimaan iltapäivisin kupin sumppia, älä lopeta päiväkahvirutiiniasi kuin seinään. Sitä paitsi, mitä pahaa on kupillisessa kahvia? Monet tutkimuksetkin puoltavat, että kahvilla on monia terveyshyötyjä. Lue lisää tästä ja tästä.

Voit pitää vireyttäsi yllä myös ilman kofeiinia. Lue lisää artikkelistamme. johon pääset tästä.


Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat