Kuva: all over press

Idris Elba on vanhojen sarjojen sensurointia vastaan - "Uskon sananvapauteen"

14.07.2020 14:45 - Roy Kokkonen

Luther-näyttelijän mielestä katsojille tulee tehdä selväksi, jos ohjelmassa on vanhentuneita näkemyksiä. Ohjelmien sensurointia hän ei kuitenkaan kannata.

Näyttelijä Idris Elban, 47, mielestä vanhojen, rasististen tv-sarjojen sensurointi ei ole tarpeen.

Muun muassa brittikomedia Pikku-Britannia on joutunut rasismisyytösten kohteeksi sarjassa käytetyn, nykyisin kiistanalaisena pidetyn blackface-meikin takia. Ohjelma on poistettu monista suoratoistopalveluista, mukaan lukien Netflixistä. Sarjan luojat ovat joutuneet pyytämään anteeksi 2000-luvun alkupuolella tehtyjä sketsejä.

Blackface tarkoitaa valkoihoisen näyttelijän meikkaamista tummaihoiseksi. 1800-luvulla rasistisia karikatyyrejä esittäneistä teatteriesityksistä peräisin olevaa tapaa pidetään nykypäivänä yleisesti rasistisena. 

- Uskon hyvin vahvasti sananvapauteen, Elba kertoi Radio Timesille.

- Jotta totuutta voi pilkata, totuus täytyy tuntea. Tv-sarjan sensurointi sen takia, että siinä on rasistisia teemoja... Mielestäni katsojien täytyy tietää, että ihmiset tekivät tämänkaltaisia ohjelmia.

Elban mukaan parempi ratkaisu on kertoa katsojille, että ohjelmassa on vanhentuneita näkemyksiä, jotta niihin osataan suhtautua oikein. 

- Ihmisten täytyy tietää, että sananvapaus on sallittu, mutta yleisön tulee tietää, mihin ryhtyvät, Elba selittää.

- En usko sensuuriin. Uskon, että meillä tulee olla oikeus sanoa, mitä haluamme sanoa. Koska loppujen lopuksi olemme kaikki tarinankertojia, hän tähdentää.

Lue myös: Sketsisarja Pikku-Britannian tekijät pyytävät anteeksi - blackface-kohu poisti sarjan Netflixistä

Lue myös: Idris Elbalta erikoinen ehdotus koronan jälkeiseen aikaan: Vuosittain pidettävä "karanteeniviikko"

Lue myös: Idris Elba tyrmää netissä leviävän koronateorian: "Täyttä hevonp*skaa!"

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat