5 asiaa, jotka jokaisen syöpädiagnoosin saaneen tulisi ensimmäisenä tietää

06.01.2015 21:15 - Reetta Haverinen

Kenenkään syöpädiagnoosin saaneen ei tulisi etsiä tietoa epäluotettavista internet-lähteistä tai ainakaan hautautua neljän seinän sisälle suremaan omaa kohtaloaansa.

Syöpä on salakavala sairaus, joka laittaa arjen kertaheitolla uusiksi. Elämä tuntuu epäoikeudenmukaiselta ja katseen suuntaaminen tulevaisuuteen voi tuntua vaikealta. Kaikesta huolimatta eteenpäin on mentävä.

Raskasta uutista voi käsitellä monella tapaa. Älä kuitenkaan sorru selailemaan vajavaisia tietolähteitä tai vaivu synkkyyteen. Jokaisen syöpädiagnoosin saaneen onkin hyvä pitää mielessään seuraavat viisi kohtaa:

1. Älä lue internetiä

Lähes poikkeuksetta jokainen syöpädiagnoosin saanut lähtee etsimään tietoa sairaudestaan Internetin syövereistä. Jokainen syöpä on kuitenkin omanlaisensa. On todennäköistä, että prikulleen kahta samanlaista syöpätapausta ei maailmasta löydy. Oman sairauden vertaaminen toisten ihmisten kokemuksiin ja diagnooseihin ei siten kannata.

Internetissä on paljon epäluotettavaa tietoa, joka ei pidä paikkaansa. Lietsot paniikkiasi täysin turhaan, kun kokeilet löytää syitä sairauteesi tai tilastoja paranemisprosenteista.

2. Kysy

Oikea taho, josta kysyä tietoa sairaudesta, hoidosta ja ennusteista, on oma lääkärisi. Kysy vastaanotolla mitä tahansa, mikä mieltäsi askarruttaa. Jos lääkärilläsi ei ole aikaa keskustella kanssasi, pyydä päästä hoitoon toiselle lääkärille. Lääkärien tehtävänä on vastata potilaan kysymyksiin ja keskustella sairauteen liittyvistä asioista.

3. Hyväksy sairauden pitkäaikaisuus

On kurja tosiasia, että syövästä ei voi parantua päivässä. Sairaus vaatii pitkiä hoitojaksoja, ja sinun täytyy mahdollisesti miettiä tulevaisuuden suunnitelmasi uusiksi useaan otteeseen.

Ota syvään henkeä ja elä päivä kerrallaan. Aseta päämääriä tulevaisuuteen, mutta ole realistinen. Töihin palaaminen tai kävelylenkillä käyminen voivat olla hyvin tavoittelemisen arvoisia asioita. Muista, että syöpä ei sanele identiteettiäsi, eikä se ole kuolemantuomio. Syöpä on diagnoosi siinä missä mahahaava tai reumakin.

4. Nauti hyvistä päivistä

Varsinkin hoitojen aikana elämä voi tuntua todella raskaalta. Kun huonovointisuus helpottaa ja voimia on enemmän, kokeile tehdä mahdollisimman normaaleja asioita ja nauttia elämästä täysin rinnoin. Mene konserttiin, käy elokuvissa, näe ystäviäsi, lue ... Kokeile saada ajatuksesi pois sairaudestasi ja muistuttaa itsellesi, että taistelu syöpää vastaan kannattaa!

5. Kerro rohkeasti sairaudestasi tilanteen vaatiessa

Jos olet ulkona ystäviesi kanssa ja tunnet olosi tavattoman väsyneeksi, on täysin hyväksyttävää lähteä kotiin lepäämään. Kukaan ei taatusti kyseenalaista ratkaisuasi, jos kerrot sairaudestasi. Uskalla sanoa ei asioille, jotka kuormittavat jaksamistasi liikaa. Nyt sinun on tärkeintä keskittyä vain paranemiseesi ja itsestäsi huolehtimiseen!

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat