Kuva: Fotolia

Keskiajalla kannatti pelätä ennemmin parturia kuin hammaslääkäriä!

16.06.2017 23:15 - Katariina Auvinen

Keskiajan hygieniatavoissa oli paljon parantamisen varaa. Äideille tehtiin esimerkiksi synnytyksen ajaksi haude, joka sisälsi kotkan ulostetta.

Vaikka monet sanovatkin, että vanhassa vara parempi, on joskus erittäin hyvä, että ajat ovat muuttuneet. Useimmat meistä harjaavat hampaat niin aamulla ja illallakin, käyvät vielä suihkussa ja suihkauttavat deodoranttia kainaloon. Keskiajalla hygieniatavat olivat hieman erilaisia, johtuen totta kai huonommista olosuhteista.

Vettä ei esimerkiksi ollut aina saatavilla niin, että peseytyminen olisi voinut olla päivittäistä. Sisävessoja ei myöskään ollut, joten jos yöllä piti päästä vessan, oli vain helpompaa lirauttaa puiseen pyttyyn, joka sijaitsi sängyn alla. 

Jos luulit, että tämän päivän hammaslääkäri on pelottava asia, olisit pyörtynyt keskiajalla. Jos hammassärky yllätti, oli hammas vain helpointa vetää pois. Ai niin, ja koska hammaslääkäreitä ei vielä keskiajalla ollut, niin parturi hoiti niin hampaiden kiskomiset, veren päästämisen kuin pienemmät kirurgiset toimenpiteetkin. 

Vaatteita ei vaihdettu kovinkaan usein. Vaatteiden peseminen oli työlästä, joten vaatteita käytettiin niin pitkään kun niitä pystyttiin. Ylhäisön käyttämiä peruukkeja ei myöskään pesty, ja usein ne olivatkin täynnä kirppuja. 

Epiduraalia ei valitettavasti ollut mahdollista ottaa keskiajalla synnytysten yhteydessä. Sen sijaan muutamia synnytystuskia lieventäviä keinoja käytettiin. Äideille juotettiin öljyä ja viinietikkaa. Heille tehtiin myös kipua lievittämään haude, joka oli tehty kotka ulosteesta.

Lue myös: Kuinka huolellisesti naiset oikeasti huolehtivat hygieniastaan?

Lähde: The LittleThings

Kilpailut

Uusimmat