Kuva: AOP

Kymmenen kattavinta Wikipedia-artikkelia listattiin - katso

19.05.2016 12:15 - Iiro Myllymäki

Listaajana toimi sivuston omistava Wikimedia Foundation.

Wikipedia on monen säännöllisesti käyttämä tiedon aarreaitta. Englanninkielisiä artikkeleita nettitietosanakirjasta löytyy yli viisi miljoonaa, ja suomeksi kirjoitettuja sivuja on melkein 400 000. Osa artikkeleista suorastaan pursuaa tietoa, ja seuraavassa listauksessa paljastetaan englanninkielisen Wikipedian kymmenen laajinta artikkelia sanamäärällä mitattuna. Listauksen on koonnut sivuston omistava Wikimedia Foundation.

1. Elvis Presley

Ikonisen rock-tähden kirjaville elämänvaiheille omistettu sivu on koko Wikipedian pisin 17 659 sanalla. Sivu kattaa myös tähden kuoleman jälkeisen menestyksen ja merkityksen populaarikulttuurille.

2. Puolan historia (1945-89)

Puolan historiaa toisen maailmansodan loppumisesta rautaesiripun murtumiseen käsittelevä artikkeli häviää pituudessaan Elviksen sivulle vain 400 sanaa.

3. Manhattan-projekti

Toisen maailmansodan aikaisesta Amerikan projektista ydinaseen kehittelemiseksi on kirjoitettu varsin laaja ja yksityiskohtainen Wikipedia-sivu.

4. Puerto Ricon sodankäynnin historia

Sivun yksityiskohtaisuudesta ja laadusta on suurimmaksi osin kiittäminen Antonio Santiagoa. Hän on Amerikassa syntynyt puertoricolaisten maahanmuuttajien lapsi, joka on ansioitunut tuotteliaana Wikipedia-historioitsijana.

5. Paavi Pius XII

Pius XII oli paavina 1939-1958. Hänet tunnettiin natsi-Saksan kritisoijana, ja nyt hänen tunnettuuttaan lisää kattava Wikipedia-sivu.

6. Bysantin laivasto

Bysantin laivastolla on monisatavuotinen historia, josta riittää materiaalia pitkään Wikipedia-kirjoitukseen.

7. Michael Jackson

Popin kuningas nousi elämänsä aikana valtavan tunnetuksi ikoniksi, joten hänestä riittää paljon kirjoitettavaa myös Wikipediassa. Michael Jacksonin sivu on yksi Wikipedian luetuimpia, ja Jacksonin kuolinpäivää seuraavana päivänä sivua luettiin 5,9 miljoonaa kertaa.

8. Mayojen korkeakulttuuri

Keski-Amerikassa sijainnut Mayojen sivilisaatio teki suuria edistyksiä tieteessä, matematiikassa ja taiteessa, joten ei ihmekään, että aiheen Wikipedia-sivulla on runsaasti pituutta.

9. Ilmahyökkäykset Japaniin

Sivulla käsitellään tarkasti toisen maailmansodan ilmasotaa Japania vastaan.

10. Espanjalaisten Peténin-valloitus

Peténin valloittaminen oli viimeinen osa espanjalaisten Guatemalan-valloitusta valtavassa Amerikan kolonisaatioprojektissa. Peténin valloittaminen kesti noin 80 vuotta, joten materiaalia Wikipedia-artikkelille riittää.

Lue myös: 100 maailman vaikutusvaltaisinta ihmistä listattiin - mukana muun muassa Leonardo DiCaprio

Lähde: Independent

Kilpailut

Uusimmat