Kuva: Fotolia

11-vuotiaille lapsille suunnattu "äitiyspakkaus" tekee surulliseksi - katso

11.10.2016 11:15 - Senni Loikala

Tyttöjen päivää juhlitaan tänään maailmanlaajuisesti.

Tänään tiistaina 11. lokakuuta vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Suomen YK-liiton mukaan päivän tarkoituksena on tukea kaikkia tyttöjä maailmanlaajuisesti. Tämä tehdään tuomalla esille tyttöjen kohtaamia haasteita ja vaatimuksia elämään, johon syrjintä ja väkivalta eivät kuulu. Näkyvyyden tavoitellaan tasa-arvon edistämistä.

Teemapäivää juhlistetaan yleensä erilaisten kampanjoiden avulla. Yksi niistä on hyväntekeväisyysjärjestö Planin käynnistämä kampanja, jossa taistellaan lapsiäitiyttä vastaan. Aihe on tärkeä, koska arviolta kaksi miljoonaa alle 15-vuotiasta tyttöä tulee vuosittain äidiksi. Raskaus on usein alkanut pakkoavioliiton tai hyväksikäytön ja väkivallan seurauksena.

Plan julkaisi kampanjan tiimoilta maanantaina YouTube-videon, jossa esitellään kuvitteellinen äitiyspakkaus 11-vuotiaille tytöille. Järjestö muistuttaa, ettei kenenkään tulisi joutua käyttämään tällaista äitiyspakkausta; eihän kenenkään pitäisi tulla äidiksi lapsena.

Twitterissä julkaistiin tiistaina kuva, jossa kampanjassa mukana oleva Arman Alizad on esittelemässä kyseistä "äitiyspakkausta". Pääset katsomana päivityksen tästä.

Katso alta, miltä lapsille suunnattu äitiyspakkaus pitäisi sisällään.

Äitiyspakkaus 11-vuotiaalle

Äitiyspakkaus sisältäisi sängyt sekä äidille että lapselle, koska yhteisö saattaa hylätä heidät synnytyksen jälkeen. Syynä tähän on yleensä häpeä.

(kuva: YouTube)

Pakkauksesta löytyisi myös kaksi lelua, jotta vauvan lisäksi myös äiti pystyisi leikkimään.

(kuva: YouTube)

Kuvakirjan avulla lukutaidottomat lapsiäidit saisivat neuvoja vauvanhoitoon.

(kuva: YouTube)

Pakkauksen mukana tulisivat myös syntymätodistukset ja rokotteet kaksin kappalein, sillä ne puuttuvat myös monelta lapsiäidiltä.

(kuva: YouTube)

Puhdas juomavesi ei ole kaikkialla itsestäänselvyys, joten tuore äiti löytäisi äitiyspaketista myös yhden vesipullon.

(kuva: YouTube)

Äitiyspakkauksen laatikoita voitaisiin tarpeen mukaan käyttää myös hauta-arkkuina, sillä kuoleman riski synnytyksessä on lapsiäideillä suuri.

(kuva: YouTube)

Voit katsoa videon lasten äitiyspakkauksesta alta.

Tyttöjen päivä -kampanjoihin on osallistunut julkisuudesta tuttuja henkilöitä myös maailmalla. Katso alta Unicefin tyttöjen päiväksi tekemä video vuodelta 2013. Siinä mukana kampanjassa on laulajatähti Katy Perry.

Lue myös: Menestyviä suomalaisnaisia yhdistää kymmenen piirrettä – tunnistatko itsestäsi?

Lue myös: Häiritsevä ilmiö Disney-elokuvista paljastettiin - kannustaa tyttöjä olemaan hiljaa?

Lue myös: Mainos hiihtokeskuksessa herätti someraivon - kyseenalaisti naisten hiihtotaidon

Lähteet: Suomen YK-liitto ja Plan

Kilpailut

Uusimmat