Syöpään itse sairastuneen syöpähoitajan avoin kirje potilailleen leviää: "Olen pahoillani"

03.12.2016 19:15 - Iiro Myllymäki

Lindsay Norris pahoittelee, että ei todellisuudessa ymmärtänyt, mitä hänen potilaansa kävivät läpi syöpähoidoissa.

Syöpäosastolla vuosien ajan sairaanhoitajana työskennellyt Lindsay Norris luuli työkokemuksensa perusteella tietävänsä, miltä syöpää sairastavista ihmisistä tuntuu ja mitä heidän mielessään pyörii. 33-vuotias Norris sai itse syyskuussa diagnoosin paksusuolen syövästä, ja nyt hän on kirjoittanut blogissaan avoimen kirjeen kaikille aiemmille potilailleen.

”Rakkaat syöpäpotilaat, joita olen hoitanut. Olen pahoillani. En ymmärtänyt, mitä kävitte läpi. Tämä ajatus on painanut sydäntäni siitä saakka, kun sain diagnoosini. […] Olin ylpeä siitä, miten sain yhteyden potilaisiini ja miten autoin heitä selviämään syöpänsä ja kaiken sen mukana tulevan kanssa. Luulin todella ymmärtäväni teitä – luulin ymmärtäväni, miltä tuntui kulkea tuota matkaa. En ymmärtänyt”, Norris kirjoittaa.

Norris kirjoittaa koskettavassa blogitekstissä, ettei aiemmin tiennyt, miltä oikeasti tuntuu kuulla karmaisevat sanat ”sinulla on syöpä”.

”Yritit varmaankin kuunnella yksityiskohtia ja kiinnittää huomiota, mutta todellisuudessa yritit vain pitää naamasi peruslukemilla, kysyä yhden kysymyksen ja poistua tilanteesta niin nopeasti kuin suinkin.

Menit luultavasti kotiin istumaan hiljaisuudessa ja epäuskossa tuntien ajaksi, kunnes sinun piti teeskennellä kaiken olevan hyvin esimerkiksi töissä, sillä sinulla ei ollut vielä yksityiskohtia ja halusit pitää asian salassa.

Et luultavasti tiennyt, mistä aloittaa ja mielesi meni suoraan todella synkkiin paikkoihin. Se päivä oli pahin. Olen pahoillani, en ymmärtänyt.”

"Epävarmuus ei lopu"

Norris kirjoittaa ymmärtävänsä nyt, miltä tuntuu, kun luulee tulevansa hulluksi. Miltä tuntuu nähdä kehonsa muuttuvan niin dramaattisesti ja niin nopeasti. Että syöpä ei ole pelkkä ohimenevä vaihe elämässä.

”Kyllä, syövässä on eri vaiheita – hoito ei kestä ikuisuutta, mutta olet muuttunut pysyvästi. Huolehtiminen ei lopu, epävarmuus ei lopu, pelko syövän uusiutumisesta tai kammottavasta lopusta ei lopu.”

Norris kirjoittaa, että hänen potilaidensa päättäväisyys ja rohkeus syöpää vastaan taistelemisessa inspiroi häntä omassa taistelussaan.

”Toivon, että pystyin silti antamaan sinulle vähän opastusta ja voimaa, joiden avulla päästä läpi syöpähoidoistasi. Vaikka en tajunnutkaan, mitä kävit läpi”, nainen päättää kirjoituksensa.

Voit lukea paljon netissä jaetun ja keskustelua herättäneen blogitekstin täältä.

Lue myös: Meikkitaiteilija tekee muodonmuutoksia syöpää sairastaville naisille - katso kuvat lopputuloksista

Lähde: Metro.co.uk

Kilpailut

Uusimmat