Kuva: Fotolia

Miten raiskauksen voi estää? Kantaaottavat ohjeet nousivat otsikoihin

27.02.2017 10:45 - Rea Tallgren

Raiskauksesta syyllistetään monesti uhria, vaikka näin ei missään nimessä saisi olla. Tuoreet ohjeet ottavat kantaa juurikin tähän ilmiöön.

Reddit-sivustolla on jaettu ohjeet, kuinka raiskauksia voisi ehkäistä tehokkaimmin. Sen sijaan, että ohjeissa neuvottaisiin tai syyllistettäisiin naisia, jotka miehiä yleisemmin raiskauksen uhreiksi joutuvat, on ohjeissa otettu täysin uusi, raikas näkökulma, joka esittää asian aivan kuten se olisi aina pitänyt esittää; raiskaus on aina raiskaajan - ei raiskatun - vika. 

Ohjeet onkin siis tarkoitettu potentiaalisille raiskaajille ja ne kuuluvat näin: 

1. Jos joku on humalassa - älä raiskaa häntä. 

2. Jos näet jonkun kävelevän yksin kadulla, jätä hänet rauhaan. 

3. Käytä kaveria! Eli jos huomaat, että sinun on vaikea olla raiskaamatta, ole aina ystävän seurassa, jotta joku vahtii sinua. 

4. Kanna mukanasi turvapilliä. Jos huomaat, että olet aikeissa raiskata jonkun, puhalla pilliin, kunnes joku tulee estämään sinua. 

5. Muista, että rehellisyys maan perii. Jos pyydät jotakuta treffeille, älä edes esitä olevasi kiinnostunut hänen persoonastaan, jos sinua oikeasti kiinnostaa vaan raiskata hänet. Jos et ole rehellinen, deittikumppani saattaa olettaa, että et aio raiskata häntä myöhemmin. 

Listauksen loppuun on kirjoitettu seuraavasti: 

Nykyinen raiskauskulttuuri kehottaa naisia tarkkailemaan niin pukeutumistaan, alkoholinkäyttöään kuin suhteitaankin, jotta heitä ei raiskattaisi. Raiskaajiin sen sijaan suhtaudutaan kuin sellaisiin, jotka eivät voisi haluilleen mitään ja olisivat itsekin niiden uhreja. Tämä näkökanta katsoo alaspäin kaikkia osapuolia. Kaikkien pitäisi uskaltaa puhua sitä vastaan. 

Kirjoitus on noussut maailmalla otsikoihin ja esimerkiksi Independent summaa ohjeiden alkaneen levitä netissä "aivan oikeista syistä". 

Lue myös: Raiskaaja sai pysäyttävän kirjeen uhriltaan - kertovat nyt tarinansa yhdessä

Lue myös: Yleinen näkemys järkyttää: 'Minihameeseen pukeutunut, humaltunut nainen kerjää hyväksikäyttöä'

Lue myös: 'Hierojani raiskasi minut nukahdettuani' - naisen kertomus järkyttää

Lähde: Independent

Kilpailut

Uusimmat