Kuva: Fotolia

Mikä ihmeen wabi-sabi? Uusi elämäntapatrendi leviää julkkisten keskuudessa

02.03.2017 22:15 - Erica Alaluusua

Wabi-sabissa arvostetaan kauneutta epätäydellisessä maailmassa.

Nyt, kun vuotta 2017 on kulunut jo jonkin verran, on aika päivittää elämäntapatrendit ajan tasalle. Hyggeily saa siis väistyä, sillä uusi elämäntapatrendi on wabi-sabi. 

Mistä on siis kyse? Wabi-sabin juuret ovat zen-buddhalaisuudessa, jossa se yhdistettiin teeseremoniaan. Seremonioissa mestarit juhlistivat käsintehtyjä maljakoita, jotka olivat tarkoituksellisesti epätasaisia ja halkeilevia.

Edellinen voi kuulostaa kummalliselta, mutta wabi-sabin ideologiana on arvostaa kauneutta epätäydellisessä maailmassa. Se korostaa luonnonmukaisuutta, tuo hyvinvointia elämiseen ja asumiseen, ja sitä sovelletaan etenkin puutarhoissa ja asuintiloissa. 

Sanoja wabi ja sabi voidaan käyttää myös erikseen. Sana wabi käsittää maalaismaisen yksinkertaisuuden, raikkauden ja hiljaisuuden, sekä sen, että oikut ja poikkeamat tuovat ainutlaatuisuutta. Sabi taas merkitsee iän tuomaa kauneutta tai rauhaa.

Japanilainen elämäntapa on levinnyt kulovalkean lailla julkisuuden henkilöiden keskuudessa, ja sen nimeen vannovat esimerkiksi näyttelijä Jessica Alba, Black Eyed Peas -yhtyeestä tuttu Will.I.Am, sekä Twitter-palvelun perustaja Jack Dorsey.

Wabi-sabin muuttuminen ilmiöksi voi olla vastalause nykypäivän kiireiselle ja massatuotantoon keskittyneelle kulttuurille, ja elämäntapa muistuttaakin nauttimaan yksinkertaisesta ja luonnollisesti tuotetusta kauneudesta.

Lue myös: Hygge on jo menneen talven lumia – uusin skanditrendi on lagom!

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat