Kuva: Jacksepticeye / Youtube

Seksibotit valtaavat YouTuben - suosikkitubettajat ärähtivät vaietusta haitasta

07.03.2022 18:15 - Riia Frost

Suositut tubettajat Jacksepticeye ja Linus Tech Tips kertoivat avoimesti YouTuben pitkäaikaisesta ongelmasta.

Googlen omistama YouTube tunnetaan internetissä toimivana videopalveluna, jossa käyttäjät voivat katsoa muiden sisältöä tai lisätä omia videoitaan. Lisäksi sivustolla voi tilata, eli seurata, tubettajien tilejä ja kommentoida heidän videoitansa.

Kommenttikentät ovatkin luoneet yhä useammalle tubettajalle paljon päänvaivaa muunkin kuin ikävien kirjoitusten vuoksi. Muun muassa tubettajat Jacksepticeye eli Seán William McLoughlin, 32, sekä Linus Tech Tips -kanavan luoja ja isäntä Linus Sebastian, 35, avautuivat kanavillaan ongelmasta, jossa roskapostittajat, botit ja maksullisten live-kamerasivustojen luomat tilit kopioivat kommentteja kiinnittääkseen ihmisten huomion ja saadakseen sillä tavalla huijattua ihmisiä.

- Teoreettisesti ne pitäisivät olla helposti estettävissä, joten miksi YouTube ei vaivaudu tekemään niin, teknologiaan erikoistunut tubettaja Sebastian pohti videollaan.

- En tunne juuri ketään tubettajaa, joka lukisi enää kommenttiketjuaan, koska siihen ei ole  mitään kannustinta, videopelejä pelaava supersuosittu tubettaja McLoughlin totesi.

- Olen oikeasti kiinnostunut saamaan palautetta ja haluan olla vuorovaikutuksessa yhteisöni kanssa, mutta näen usein roskapostikommentteja, joita ollaan toistettu useampaan otteeseen. Vaikka poistaisin tai mykistäisin ne, niin botit palaavat neljän päivän päästä uusissa variaatioissa, McLoughlin lisäsi.

Supersuosittu tubettaja Jacksepticeye avautui videollaan YouTuben ongelman rasittavan häntä ja fanejaan. (kuva: Jacksepticeye / YouTube)

Linus Tech Tipsin luoja ja isäntä Linus Sebastian kuvassa. (kuva: Linus Tech Tips / Youtube)

McLoughlin näytti videollaan jopa esimerkkejä kommenteista, jotka huijaritilit olivat kopioineet niiden noustessa suosituiksi. Tubettajan mielestä on epäreilua, miten YouTube kohtelee sisällöntuottajia ankarasti huijaritileihin verrattuna.

- Sillä ei ole merkitystä, mitä itse kommentissa sanotaan, vaan se, että sen kopioineella tilillä on kuvakkeenaan jonkun perse. YouTuben pitäisi olla perheystävällinen ja meidän tubettajien täytyy vakuuttaa jatkuvasti videomme sopivan yhtiön standardeihin sekä ilmoittaa ovatko latauksemme lapsiystävällisiä. Sitten kuitenkin kommenttikentässä saavat olla henkilöt, joiden käyttäjätunnus on esimerkiksi ”klikkaa harrastaaksesi kanssani seksiä”, McLoughlin totesi.

Jacksepticeye jakoi videollaan esimerkkejä kohtaamistaan roskapostitileistä, jotka kopioivat fanien kommentteja saadakseen näkyvyyttä. (kuva: Jacksepticeye / Youtube)

YouTuben järjestelmässä on iso reikä

Sebastianin mukaan YouTubella on jo käytössä järjestelmä, joka filtteröi kaiken, mikä vaikuttaa roskapostilta, ja tubettajat voivat itse määrittää, mitkä sanat he voivat määritellä kielletyiksi videoidensa kommenttikentissä. Tämä järjestelmä myös pyyhkii pois kommentit, joista ei olla tykätty. Tämä ominaisuus on kuitenkin mysteerisesti poistanut kommentteja, joissa ei ole ollut mitään epäasiallista, mutta niistä ei olla vain tykätty.

Sebastian kertoikin tästä ominaisuudesta tulleen useampia valituksia hänen seuraajiltaan.

- Minulla on ollut epätyytyväisiä faneja, jotka ovat väittäneet minun sensuroineen heidän kommenttejaan, kun en todellakaan ole, koska en ole edes ikinä nähnyt niitä, Sebastian kertoi.

- Tämä epäluotettavuus yhdistettynä kommenttikentän tykkäysjärjestelmän puutteeseen tarkoittaa, että roskabottien kehittyessä, niiden tunnistaminen ja kitkeminen on huonontunut, Sebastian totesi.

McLoughlin nosti myös ison ongelman, jossa pienempien tilien tubettajat haukkuvat hänen kaltaistensa videoita ja mainostavat lopuksi omia tilejään. Hänen mukaansa tällaiset kommentit ovat usein vain huijausmainontaa, joihin hän on kyllä tottunut yli kymmenvuotisen tubettajauransa aikana.

- Tiedostan kyllä tämän olevan täysin harmitonta, ja ne pystytään helposti jättää huomioimatta, mutta botit ovat kuitenkin jokaisessa kommenttikentässä, jolloin fanit riitelevät niiden kanssa, mikä taas johtaa entistä suurempaan sotkuun, McLoughlin kertoi.

Fanit kiittävät idoleitaan

Jacksepticeye on alun perin Irlannista kotoisin ja asuu nykyään Englannissa. (kuva: AOP)

Sekä McLoughlin että Sebastianin fanit ovat kiittäneet tubettajia avautumisestaan YouTuben ongelmasta, joka koskettaa myös heitä.

”On todella ikävää, jos tosifanit epäröivät kommentoida suosikkisisällöntuottajiensa videoita, koska botit kommentoivat näitä ja pilaavat koko kokemuksen”, yksi kirjoitti.

"En voisi olla enempää samaa mieltä, kiitoksia tästä videosta", toinen kiitti.

"YouTube on siunattu sillä, että se ärsyttää kaikkia muita alustallaan, paitsi mainostajia", kolmas kommentoi.

Moni fani myös kertoi toivovansa YouTuben korjaavan ongelman pian, mutta useat kuitenkin uskovat, ettei videopalvelu aio nähdä vaivaa roskapostisisällön kitkemiseksi vyöryvästä palautteesta huolimatta.

"Ollaan rehellisiä, YouTube ei aio tehdä asialle mitään", yksi kommentoi.

”Toivon, että YouTube keskittyisi enemmän tällaisten masentavien ongelmien korjaamiseen sen sijaan, että se korjaisi asioita, joita kukaan ei ole pyytänyt”, toinen jatkoi.

”Haluan kuulla, mitä YouTubella on sanottavana tähän”, kolmas totesi.

Jacksepticeye tunnetaan videopelejä pelaavana tubettajana. (kuva: Jacksepticeye / YouTube)

Terveisiä YouTubelle ja faneille

Vaikka tubettajat tiedostavatkin internetin sisältävän aina ikäviä kommentteja, McLoughlin ja Sebastianin mielestä ei ole kuitenkaan hyväksyttävää laittaa faneja kärsimään roskapostista. McLoughlin nosti myös esille, että YouTuben pitäisi olla ensimmäisenä puuttumassa suureen ongelmaansa, eikä itse fanien.

- Olen nähnyt kommentteja, joissa kehotetaan videon katsojia vain olemaan huomioimatta roskapostisisältöä, mutta tämän ei pitäisi olla seuraajien vastuulla. Yhteisöni ei kuuluisi olla oman kommenttiketjuni poliiseja, McLoughlin totesi.

McLoughlin ei osannut kertoa ratkaisua YouTuben ongelmaan, mutta Sebastian lähetti yhden suosituksen videopalvelulle.

- Jos YouTube ei aio puuttua asiaan, niin me tarvitsemme johdonmukaisen suodatusjärjestelmän, jonka avulla käyttäjät pysyvät ongelman yläpuolella, tai muuten lisää ihmisiä tulee kärsimään, Sebastian vihjasi.

McLoughlin ja Sebastian ovat videoillaan kuitenkin samaa mieltä yhdestä asiasta: fanien ei kuuluisi hyökätä toistensa tai huijauksien kimppuun, koska se ainoastaan pahentaa tilannetta.

- Mitä enemmän kommentoitte roskapostin sisältöä, sitä korkeammalle ne nousevat kommenttiketjussa. Älkää missään nimessä klikatko heidän kanavalleen, McLoughlin sanoi.

- Älkää mollatko ihmisiä, jotka lankeavat näihin huijauksiin, koska heidän alentaminen ainoastaan vahvistaa huijareita, Sebastian kertoi faneilleen.

Linus Tech Tips -kanava antoi videollaan ratkaisuja YouTubelle ongelman korjaamiseksi. (kuva: Linus Tech Tips / Youtube)

Linus Tech Tips on intohimoinen tiimi, joka koostuu ”ammattimaisesti uteliaista” kuluttajateknologian ja videotuotannon asiantuntijoista. Heidän tavoitteenaan on tiedottaa ja kouluttaa kaikenikäisiä ihmisiä viihdyttävien videoiden avulla. Tubettajatiimillä on tällä hetkellä yli 14,4 miljoonaa tilaajaa.

Jacksepticeye taas on yksi suosituimmista YouTube-kanavista, joka tunnetaan irlantilaisena videopelejä pelaavana tubettajana. Jacksepticeyella on yli 28,1 miljoonaa tilaajaa.

Alta voit katsoa sekä Jacksepticeyen että Linus Tech Tipsin videot.

Mikäli linkki ei näy, voit katsoa Jacksepticeyen videon täältä.

Mikäli linkki ei näy, voit katsoa Linus Tech Tipsin videon täältä.

Lue myös: YouTube uudistui - käyttäjät suuttuivat

Lue myös: Adoptiolapsestaan luopunut kohutubettaja palasi julkisuuteen: "Olin naiivi, hölmö ja ylimielinen"

Lähteet: Jacksepticeye / Youtube, Linus Tech Tips / YouTube

Kilpailut

Uusimmat