Kuva: Nallikari Seaside Oy

Foreca: Suomessa saatetaan vielä hätyytellä jopa hellerajaa - katso, minne lämpö vyöryy

07.09.2023 16:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Tuleva viikonloppu näyttää Suomessa jopa kesäisen lämpöiseltä.

Syyskuu on jo pitkällä, mutta poikkeuksellisesti Suomessakin yhä saatetaan kuluvalla viikolla yltää jopa lähelle hellerajaa.

Foreca ennustaa, että korkeimmillaan elohopea voi kivuta loppuviikosta 24 asteeseen. Lämpimintä on odotettavissa lännessä.

- Korkeimmat lämpötilat ovat tämänhetkisen ennusteen mukaan loppuviikon aikana 22–24 asteessa. Lämpimintä on näillä näkymin maan länsiosassa, ennustaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Lämpimän ilman vuoksi ilma on kuitenkin myös kosteaa. Sumuisuus ja pilvisyys voivat osaltaan koitua myös lämmön kohtaloksi, jos aurinko ei pääse paistamaan. Myös yöt pysyvät edelleen hyytävinä, monin paikoin 4-10 asteessa. Lämpimin päivä lienee tulevana lauantaina.

- Perjantaina ja viikonloppuna on eri puolilla maata sumua tai sumupilveä. Sumua muodostuu pääasiassa öisin, mutta tähän aikaan vuodesta sumun hälveneminen voi paikoin kestää pitkälle päivään. Pilvisyyden epävarmuus vaikuttaa myös lämpötilaan: jos aurinko pääsee paistamaan, viikonloppuna on todennäköisesti monin paikoin Lapissa asti yli 20 astetta. Pilvisillä alueilla jäädään kuitenkin enimmäkseen vajaaseen 20 asteeseen, Latvala jatkaa.

Hellelukemat syyskuussa ovat Suomessa harvinaisia. Syyskuun lämpöennätys kautta aikojen on 55 vuotta sitten Raumalla syyskuussa mitattu 28,8 astetta. Viimeksi hellettä mitattiin vielä syyskuussa vuonna 2019. 

Lue myös: Minkälainen syksy on luvassa? Forecan pitkä sääennuste kertoo

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat