Kuva: Shutterstock

Verenluovutuksessa otetaan tänään askel kohti tasa-arvoa - miesten välisen seksin rajoite poistuu

04.12.2023 10:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Tästä lähtien luovuttamisrajoite koskee uusien tai vaihtuvien kumppaneiden kanssa seksiä harrastavia, eikä enää mitään tiettyä sukupuolta.

Verenluovutuksessa tehdään tänään tasa-arvon historiaa. Aikaisemmin miesten välistä seksiä harrastaneiden henkilöiden verenluovutusta on rajoitettu, nyt seksikäyttäytymiseen liittyvät perusteet yhtenäistyvät koskemaan kaikkia sukupuolesta riippumatta.

Tästä lähtien verenluovutuseste seuraa uudesta tai vaihtuvista seksikumppaneista kaikilla sukupuolilla eli miestenvälistä seksiä ei enää eritellä mitenkään. Tuolloin rajoite on voimassa neljä kuukautta.

"Veripalvelun tekemän riskinarvion perusteella Suomessa voidaan siirtyä menettelyyn, jossa erillinen verenluovutuseste miesten välisestä seksistä ei ole tarpeen. Jatkossa neljän kuukauden mittainen luovutuseste seuraa uudesta ja vaihtuneesta seksikumppanista tai useista kumppaneista", kertoo Veripalvelun verenluovutuksen johtaja Johanna Castrén.

Uudistus on ollut jo pitkään puheenaiheena ja Veripalvelu on itse ollut mukana ajamassa tasa-arvoisempaa lähestymistapaa asiaan.

Rajoituksella pyritään suojaamaan luovuttajaa sekä potilasta, sillä vaikka luovutetusta verestä testataan esimerkiksi HIV, se ei välttämättä kuitenkaan tuoreena tartuntana aina heti näy näytteessä.

Lue myös: Kauppoihin tulevat tällä viikolla miesten tamponit - taustalla tärkeä aihe

Lue myös: Jokamiehenoikeudet korvataan sukupuolineutraalilla termillä

Lue myös: Kolumni: Rintaliivittömyys on yhä tabu - kysyin, saako työpaikalla kulkea nännit lepattaen

Lue myös: Saksassa merkittävä uudistus - uimahallissa kuka tahansa saa olla yläosattomissa sukupuolta katsomatta

Kilpailut

Uusimmat