Kuva: Shutterstock

Kauppoihin tulevat tällä viikolla miesten tamponit - taustalla tärkeä aihe

16.11.2023 08:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Kuukautisten vahva sukupuolittaminen voi aiheuttaa myös vierauden tunnetta omaa kehoa kohtaan.

Kauppojen hyllyille on tällä viikolla tullut kaivattu uutuus. Kotimainen kuukautissuojayritys Vuokkoset on tuonut markkinoille miehille suunnatun tamponin, joka kulkee tuotenimellä "For Men". 

Kyseessä on kampanja, jonka takana on tärkeä sanoma. Sukupuoli ei ole niin kaksijakoinen, että voidaan ajatella vain naisten menstruoivan. Vuokkoset haluaakin purkaa stigmaa ja osoittaa, että monilla miehiksi tai muunsukupuolisiksi itsensä määrittelevillä voi myös olla kuukautiset. 

Esimerkiksi transmiehillä kuukautiset saattavat yhä tulla hormonikorvaushoidon alkupuolella, vaikka jäisivätkin myöhemmin pois. Kaikki transsukupuoliset eivät kuitenkaan edes halua hormonihoitoa, jolloin kuukautiset voivat jatkua aiempaan tapaan.

Vuokkoset kertoo tiedotteessaan haluavansa purkaa kuukautistuotteiden sukupuolittuneisuutta, sillä tutkimukset osoittavat esimerkiksi transmiesten kokevan kuukautisiin liittyen myös voimakasta kehodysforiaa eli ahdistuksen tai vierauden tunnetta omaa fyysistä kehoaan kohtaan. On tärkeää, että kaikkia suojia tarvitsevat saavat niitä joutumatta kokemaan häpeää kehostaan.

Kampanjan asiantuntijana ja kasvoina toimii myös ihmisoikeuskouluttaja, DEI-konsultti, puhuja ja LGBTQ+-erikoisosaaja Dakota Robin, joka on itsekin käynyt läpi sukupuolenkorjausprosessin. Myös hänen kokemuksensa transmiehenä on se, että kuukautistuotteet on brändätty hyvin selvästi vain naisille.

”Muistan kuinka nuorena kuukautiset tuntuivat paitsi oudoilta, myös jollain tapaa vääriltä. Koko kuukautisten maailma oli vieras, lähtien siitä miltä tuotteet näyttivät, mistä ne löytyivät kaupasta ja miten niistä puhuttiin mediassa. Kuukautiset liittyvät kulttuurissamme vahvasti feminiinisyyteen, mikä ei huomioi menstruoivien ihmisten moninaisuutta", hän kertoo tiedotteessa.

Kampanja on osa kansainvälistä transtietoisuuden viikkoa.

Lue myös: Espanja valmistelee tärkeää lakia Euroopan ensimmäisenä - kuukautiskivuista voi saada palkallista vapaata

Lue myös: Kolumni: Rintaliivittömyys on yhä tabu - kysyin, saako työpaikalla kulkea nännit lepattaen

Lähde: Vuokkoset

Kilpailut

Uusimmat