Kuva: Shutterstock

Miten paljon keskituloisen suomalaisen 100 euron palkankorotuksesta menee veroihin?

14.12.2023 09:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Kansainvälisen palkkavertailun mukaan keskipalkkaisen työntekijän marginaaliveroprosentti on Suomessa koko vertailujoukun kolmanneksi korkein.

Veronmaksajain Keskusliiton Kansainvälinen palkkavertailu kertoo, että Suomessa keskipalkkaisen työntekijän marginaaliverotusprosentti, eli verojen nousun osuus tulonlisäyksestä on vertailujoukon kolmanneksi korkein ja selvästi korkeampi kuin muissa Pohjoismaissa.

Käytännössä siis keskituloisella palkansaajalla sadan euron palkankorotuksesta veroihin menee lähes puolet, eli 49,5 euroa.

Palkan verotus on Suomessa vertailumaihin nähden sitä kireämpää, mitä suuremmat ovat tulot. Keskipalkkaa eli 49 000 euroa vuodessa ansaitsevan veroprosentti on Suomessa reilut kolme prosenttiyksikköä korkeampi kuin eurooppalaisissa vertailumaissa keskimäärin. Tilastojen mukaan Suomi on tällä palkkatasolla kaikkien vertailumaiden kuudenneksi korkein verottaja. 

– Jyrkkä progressio ja korkeat marginaaliverot ovat sitkeä erityispiirre palkkaverotuksessamme, Veronmaksajien pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola toteaa.

Vertailun suurituloisimman, 150 000 euroa vuodessa ansaitsevan palkansaajan veroprosentti on Suomessa kolmanneksi korkein Belgian ja Italian jälkeen. 

Palkansaajan tuloverotus on Suomessa kireämpää kuin Ruotsissa kaikilla vertailun neljällä tulotasolla. Keskituloisen palkansaajan veroprosentti on Suomessa 5,4 prosenttiyksikköä korkeampi, joten samasta 49 000 euron vuositulosta jää suomalaiselle palkansaajalle käteen noin 2 600 euroa vähemmän kuin naapurimaassa.

Lue myös: HS: Asiantuntija kertoo 4 merkkiä, joista tunnistaa hyvän työpaikan

Lähde: Veronmaksajain Keskusliitto

Kilpailut

Uusimmat