Kuva: AOP/Jyrki Rahikkala

Ensi viikolla alkavat jopa kahden viikon lakot - suuri vaikutus vientiin ja tuontiin

06.03.2024 16:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Lakot koskevat monia eri aloja.

Työtaistelut jatkuvat, kun useat toimijat menevät peräti kahden viikon mittaiseen lakkoon maanantaista 11. maaliskuuta alkaen.

Lakot vaikuttavat erityisesti vientiin ja tuontiin. Maanantaina lakkoon menevät Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAKin tiedotteen mukaan ainakin Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Sähköliitto sekä Teollisuusliitto.

Käytännössä lakot tarkoittavat siis muun muassa ahtaajia ja osittain muita satamiin liittyviä työntekijäryhmiä, rautateiden tavaraliikennettä ja monien satamien ja terminaalien toimintaa koskevia lakkoja. Lakon piirissä on tuhansia työntekijöitä. 

Lakon aikanakin kuitenkin hätätyö halutaan turvata . Liitot haluavat lakosta huolimatta taata kriittisten viranomaistoimintojen ja huoltovarmuuden toimivuuden.

Jatkuvilla työnseisauksilla vastustetaan Petteri Orpon hallituksen suunnittelemia heikennyksiä työntekijöiden oikeuksiin kuten työttömyysturvaan. SAK on tällä viikolla tarjonnut myönnytyksiä, joilla hallituksen kanssa päästäisiin yhteisymmärrykseen tehtävistä muutoksista, mutta hallitus ei hyväksynyt niitä, minkä vuoksi SAK ei näe muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä uusiin laajoihin lakkoihin.

Lue myös: Hyvitystä lakon aikana käyttämättä jääneistä kausilipuista? Näin eri liikennöijät neuvovat toimimaan

Lähteet: SAK

Kilpailut

Uusimmat