Kuva: Shutterstock

Omakotitalojen hinnat laskeneet tänä vuonna - rajuin lasku painottuu tietyille alueille

18.05.2024 18:15 - Jasmin Mikkilä / jasmin.mikkila@bauermedia.fi

Vanhojen omakotitalojen kauppoja tehtiin 2024 ensimmäisellä neljänneksellä 11 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana edellisvuonna.

Vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat 7,0 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna, selviää Tilastokeskuksen tuoreesta tiedotteesta. Hinnat laskivat myös 5,4 prosenttia verrattuna edelliseen neljäkseen. Kuitenkin vanhojen omakotitalojen kauppoja on tehty noin 11 prosenttia vähemmän tämän vuoden ensimmäisellä alkuneljänneksellä kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Vuoden 2024 tammi-maaliskuussa vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat suurissa kaupungeissa 9,1 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan ja muualla maassa 6 prosenttia. Eniten hinnat laskivat 60 000–100 000 asukkaan kunnissa, joissa lasku oli jopa 10 prosenttia. 

Myös uusien omakotitalojen hinnat ovat laskeneet vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 2,2 prosentilla vuoden takaisesta. Talopakettien eli omajohteisten elementeistä rakennettujen omakotitalojen hinnat laskivat yhdellä prosentilla.

Vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä vanhojen omakotitalojen kauppoja tehtiin noin 1 900, joka on 11 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Omakotitalotonttikauppoja taas tehtiin noin 370, joka on 17 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2023.

Omakotitalotonttien hinnat taas nousivat

Vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä omakotitalotonttien hinnat nousivat koko maassa 5,7 prosenttia edellisvuodesta. Edellisestä neljänneksestä tonttien hinnat nousivat 8,1 prosenttia. 

Eniten hintojen nousua on nähty talopakettien pohja-, perustus- ja pihatöissä, joissa nousu on ollut 3,6 prosenttia. Talopaketteihin kuuluvan kodintekniikan hinnat nousivat myös 2,1 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Hintojen laskua oli eniten varsinaisissa puoli- tai muuttovalmiissa talopaketeissa sekä perustalopaketeissa, jossa hinta laski 2,4 prosentilla. Henkinen rakentaminen eli rakennuslupaan liittyvien suunnittelu- ja työnjohtotehtävien hinnat laskivat 1,7 prosenttia.

Kilpailut

Uusimmat