Kuva: Pauli-Pekka Österberg

Suomesta löytyi uusia lintulajeja

20.05.2024 12:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Molemmat lajeista ovat kotoisin Pohjois-Amerikasta.

Birdlife Suomi kertoo tiedotteessaan, että toukokuussa Suomessa on havaittu kaksi uutta lintulajia. Luodon Bosundissa havaittiin tummajunkko ja Kuopion Juankoskella eskimohanhi. Lajeista molemmat ovat tiedotteen mukaan kotoisin Pohjois-Amerikasta.

(kuva: Pauli-Pekka Österberg)

Tummajunkko löytyi Bosundi kylästä sunnuntaina 19. toukokuuta. Sen löysi Jonas Björklund. Tummajunkko on sirkkuleihin kuuluva varpuslintu. Se on Euroopassa säännöllinen mutta harvinainen vieras. Siitä on aiemmin tehty havaintoja myös muissa pohjoismaissa. 

Kuopion Juvankoskelta havaitun eskimohanhen löysi Juha Väätäinen 12. toukokuuta. Väätäisen löytämän linnun jalasta löytyi rengas, joka kertoi linnun olevan rengastettu Pohjois-Kanadan Nunavutissa. Kyseessä on ensimmäinen havainto Suomeen luonnonvaraisesti tulleesta eskimohanhesta. Lajia on tavattu Suomessa myös aiemmin, mutta havaintojen on tulkittu koksettavan lintutarhoista karanneita lintuja.

Kyseinen hanhiyksilö on liikkunut todistetusti Euroopassa jo syksystä 2023 alkaen. Se talvehti toisen renkaattoman eskimohanhen kanssa Belgiassa.

(kuva: Arto Halttunen)

Lue myös: Tunnistatko pikkulinnut? Tee testi ja selvitä, oletko todellinen lintutietäjä

Lähde: Birdlife Suomi

Kilpailut

Uusimmat