Kuva: AOP/Tomi Natri

Heidät valittiin keskustan, kokoomuksen ja RKP:n puheenjohtajiksi - yksi tuskin yllättää

17.06.2024 11:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Puheenjohtajista äänestettiin viikonlopun puoluekokouksissa.

Kolme puoluetta valitsi viikonlopun puoluekokouksissaan uudet puheenjohtajat puolueiden johtoon. Uudet puheenjohtajansa valitsivat kokoomus, keskusta ja RKP. 

Kokoomus oli kolmesta ainoa, jossa pysyttiin edelleen vanhan puheenjohtajan takana, pääministerinä toimiva Petteri Orpo valittiin jälleen jatkamaan puheenjohtajan tehtäväänsä kaksivuotiselle kaudelle. Orpo on toiminut puheenjohtajana yhtäjaksoisesti vuodesta 2016 lähtien, eikä hänellä ollut tässä puoluekokouksessa vastaehdokkaita.

- Kokoomuksen johtaminen on minulle kunnia. Se on ollut suuri seikkailu. Puolueen puheenjohtajan työ ei ole pelkkää vaalien voittamista, vaan vaalien välisten aikojen johtamista, Orpo kommentoi.

Keskustassa Annika Saarikko kuitenkin väistyi, ja hänen tilalleen äänestettiin pitkän linjan kansanedustaja Antti Kaikkonen. Kaikkonen voitti vastaehdokkaansa Tuomas Kettusen selvin äänin 1368 - 308. Puheenjohtajana nyt alkava kaksivuotinen kausi on Kaikkoselle ensimmäinen, sillä hän hävisi puheenjohtajaäänestyksen aikaisemmin vuonna 2019 Katri Kulmunille. 

- Yhtä ihmistä suurempi homma. Vakava ja vastuullinen tehtävä, jossa on välillä hauskatkin puolensa. Yllätyksiä tulee, epäonnistumisiakin. Vapaa-ajalle tekemisen keksimisen ongelmaa ei ole, Kaikkonen kuvaili tulevaa tehtäväänsä puoluekokouksessa pitämässään puheessa. 

Kaikkonen on aiemmin toiminut muun muassa puolustusministerinä. (kuva: AOP/Ismo Pekkarinen)

Myös Anna-Maja Henrikssonin vuodesta 2016 jatkunut ajanjakso puheenjohtajana päättyi Henrikssonin tultua valituksi europarlamenttiin. Häntä seuraa tehtävässä Anders Adlercreutz, joka on kolmannen kauden kansanedustaja sekä Eurooppa- ja omistajaohjausministeri. 

- Olen äärimmäisen iloinen ja kiitollinen siitä suuresta tuesta ja luottamuksesta, jonka olen tänään puoluekokoukselta saanut, Adlercreutz kommentoi. 

Adlercreutz toimii kansanedustajana kolmatta kautta. (kuva: AOP)

Vielä yksi puheenjohtajaäänestys on tänä vuonna edessä, kun myös Vasemmistoliiton tuore meppi Li Andersson luopuu puheenjohtajuudestaan, ja hänelle äänestetään syksyn puoluekokouksessa seurajaa.

Lue myös: Tässä ovat Suomesta valitut europarlamentaarikot - tulos yllätti monet

Lue myös: HS: SDP nousi suosituimmaksi puolueeksi

Lähteet: Keskusta, Kokoomus, RKP

Kilpailut

Uusimmat