Kuva: Shutterstock

22 vuotta kadoksissa ollut vuorikiipeilijä löydettiin muumioituneena

09.07.2024 18:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Vuorikiipeilijä katosi vuonna 2002.

Andien vuoristosta on löytynyt muumioitunut ruumis, joka on tunnistettu 22 vuotta sitten kadonneeksi vuorikiipeilijä William Stampfliksi. Ruumis löydettiin Perussa sijaitsevalta Huascarán-vuorelta. Asiasta uutisoivat useat kansainväliset uutismediat kuten The Independent. 

Stampfl oli yhdysvaltalainen vuorikiipeilijä, jonka lumivyöry yllätti vuorikiipeillessä vuonna 2002. Etsinnöistä huolimatta ruumista ei koskaan onnistuttu löytämään tätä aiemmin. Kiipeilijä oli katoamishetkellään 59-vuotias.

Ruumis sekä vuorikiipeilijän omaisuus olivat säilyneet lumessa, ja vainaja pystyttiin tunnistamaan passin tietojen perusteella heti.

Jäätiköiden sulaminen paljasti ruumiin

Stampfli on toinen, jonka ruumis on löydetty muumioituneena Andien vuoristosta. Viime vuonna löydettiin 40 vuotta kateissa olleen vuorikiipeilijänaisen ruumis myöskin Andeilta.

Ruumiiden löytyminen johtuu pitkälti ilmastonmuutoksen sulattamasta lumesta ja jäästä, joiden alta ruumiit ovat paljastuneet.

Perun jäätiköt ovat huvenneet hurjaa vauhtia, sillä maa on menettänyt yli puolet kaikista jäätiköistään, jotka sulavat noin metrin vuositahtia. 

Lue myös: Viimeiset 12 kuukautta olivat mittaushistorian lämpimimmät - pelätty raja voi ylittyä muutamassa vuodessa

Lue myös: Selvittivätkö tutkijat Egyptin pyramidien mysteerin?

Lue myös: Skumppapulloja ja kenkiä - uusi video näyttää ennennäkemätöntä materiaalia Titanicin hylyltä

Lähde: The Independent

Kilpailut

Uusimmat