Filmikamerat ja VHS-kasetit: 10 asiaa, jotka ovat vieraita nykylapsille

02.04.2015 16:15 - Linda Arponen

Muistatko vielä ajan, jolloin kouluesitelmiä tehdessä kaikki tieto piti kaivaa tietosanakirjoista? Nykyajan nuorille asia saattaa kuulostaa aivan pöyristyttävältä.

Ihmisillä on perinteisesti tapana muistella "vanhoja hyviä aikoja". Oliko menneisyys sitten parempaa aikaa, siitä voidaan olla montaa mieltä, mutta varmaa on, että monet asiat olivat ainakin erilaisia kuin nykyään.

Nykyajassa on toki monia loistavia puolia, esimerkiksi tekniikan kehityksen vuoksi. Toisaalta samasta syystä monet sellaiset asiat, jotka olivat tärkeitä nykyään aikuisille ihmisille, ovat täysin vieraita tämän hetken lapsille. Vai mitä mieltä olet oheisesta listasta, kuinka hyvin uskot nykylasten tuntevan seuraavat asiat?

1. Kolikkopuhelimien käyttö silloin, kun tarvitsi liikkeellä ollessaan saada joku välittömästi kiinni. Samalla piti tietysti muistaa ulkoa puhelinnumeroita, jotta niihin saattoi myös soittaa.

2. VHS-kasetit, niille nauhoittaminen ja niiden vuokraaminen videovuokraamoista.

3. Mikäli ei omistanut videonauhuria, oli televisio-ohjelmat pakko katsoa juuri silloin, kun ne tv:stä tulivat. Nykyään on kovin helppoa, kun tallentamisen lisäksi lähes kaikki ohjelmat on mahdollista löytää myös netistä.

4. Musiikin nauhoittaminen C-kasetille ja sen mahdollinen lahjoittaminen parhaalle kaverille.

5. Tietosanakirjan käyttäminen kouluaineita kirjoittaessa. Nykyään kaikki tieto etsitään suoraan netistä.

6. Kirjoituskoneen käyttäminen tietokoneen sijaan. Voi sitä ärsytystä, jos sattui tekemään kirjoitusvirheen.

7. Soittaminen puhelimella, jossa oli pyöritettävä numerokiekko.

8. Paperikartan käyttäminen lähiseudulla liikkuessa. Jokaisesta älypuhelimesta löytyy kuitenkin nykyään jo GPS ja karttasovellukset.

9. Valokuvaaminen filmikameralla. Jokainen kuva piti ottaa harkiten, sillä yhdelle filmille mahtui yleensä noin 24 kuvaa.

10. Auton ikkunan avaaminen kahvaa pyörittämällä. Kaikissa nykyautoissa ikkunat toimivat sähköllä ja nappia painamalla.

Lue myös: Mitä tapahtuu, kun 2000-luvulla syntyneet saavat käsiinsä 80-luvun pelikonsolin?

Lähde: SF Gate

Kilpailut

Uusimmat