Lapsettomien lauantaita saa juhlia omalla tavallaan

09.05.2015 07:15 - Tiina Svensk

Voicen Iltapäivä haastatteli lapsettomien yhdistyksen Simpukka ry:n toiminnanjohtajaa Anne Lindforsia Lapsettomien lauantaista, jota juhlitaan 9.5.

Sunnuntaina vietetään äitienpäivää, mutta viikonloppuna on myös toinen tärkeä juhlapäivä, ja se on Lapsettomien lauantai.  Päivää juhlitaan tänä vuonna 22:tta kertaa, ja lapsettomien yhdistyksen Simpukka ry:n toiminnanjohtaja Anne Lindfors kertoi Voicen Iltapäivän Lauri Kottoselle lapsettomuuteen liittyvistä eri teemoista.

Äitienpäivä vaikea myös lapsettomille miehille

- Perinteisesti juhlapyhät ja etenkin äitienpäivä ovat vuoden vaikeimpia päiviä lapsettomille, Lindfors summaa.

Äitienpäivä ei ole kuitenkaan vaikea juhla vain naisille. Päivä on rankka myös miehille, jotka eivät voi saada lapsia.

- Miehet kuitenkin yleensä kokevat roolikseen sen, että he tukevat puolisoaan. Silloin heidän omalle surulle ei jää välttämättä tilaa.

Erilaista lapsettomuutta

Lapsettomuus voi johtua hedelmällisyyshäiriöstä, mutta muitakin lapsettomuuden muotoja on useita

- Iso joukko on lapsettomia kuitenkin sen takia, että elämäntilanne ei mahdollista lapsen saamista. Ei ole vaikka löytynyt puolisoa tai elämäntilanne ei ole sellainen, että siihen voisi ajatella lapsen hankkimista tai lapsen toivomista.

Todella kipeä aihe pariskunnan välillä voi olla myös eriävät mielipiteet lasten hankinnasta. Toinen puolisosta saattaa toivoa lapsia, ja toinen ei: Esimerkiksi uusperheessä, jossa toisella puolisolla on jo lapsia, saattaa lapseton osapuoli tuntea olonsa ulkopuoliseksi.

- Asiat on hyvä puhua auki ja tehdä päätös. Voi esimerkiksi ottaa aiheen kanssa aikalisän, tai päättää että on yhdessä vaikka ei hankkisi lapsia.

Lapsiperheissäkin on lapsettomuutta

Usein ajatellaan, että vain sinkut tai pariskunnat, joilla on jokin este, ovat lapsettomia. On kuitenkin myös pariskuntia, joilla on jo lapsia, mutta he eivät voi saada esikoiselle pienempiä sisaruksia.

- Voi olla tilanne, että ensimmäinen lapsi on tullut helposti, mutta lisää lapsia ei kuulu. Voi olla myös niin sanottuja ”lapsellisia lapsettomia”, jotka ovat niin kauan yrittäneet lasta, että vaikka pariskunta saisikin lapsen, niin lapsettomuuden identiteetti vaikuttaa yhä vahvasti arjessa. Tällaisille henkilöille on järjestetty myös tukiryhmiä.

Lapsettomien lauantaita saa viettää omalla tavallaan

Lapsettomien lauantaita saa viettää juuri niin kuin parhaalta tuntuu, vakuuttaa Lindfors.

- Jos surettaa, saa surra. Jos haluaa tulla lapsettomien lauantai –tilaisuuksiin, niin saa tulla. Joku haluaa kertoa sosiaalisessa mediassa lapsettomasta lauantaista, joku taas haluaa sulkea silmänsä ja korvansa koko medialta tällaisena viikonloppuna. Joku viettää päivää, jollaista ei perheellisenä voisi viettää, Lindfors kertoo.

Lue myös: Pidä mölyt mahassasi - 9 lausetta, joita lapseton pariskunta ei toivo kuulevansa

Voicen Iltapäivä arkisin klo 14-18

Kilpailut

Uusimmat