Hirnahdukset paljastavat, miltä hevosesta tuntuu - tulkitseminen on helppoa

26.05.2015 17:45 - Senni Loikala

Tutkijoiden mukaan hirnahdusten pituus paljastaa sen, onko hevonen hyvällä vai huonolla mielellä.

Hevoset eivät kommunikoi pelkästään korviensa ja silmiensä avulla. Sveitsiläiset tutkijat ovat saaneet selville, että hepan hirnahduksia on mahdollista tulkita. Ne paljastavat, miltä eläimestä tuntuu sillä hetkellä.

Jos hevonen kokee positiivisia tunteita, ovat sen hirnahdukset lyhyitä. Tällöin eläin todennäköisesti myös laskee päätään alaspäin. Puolestaan hevosen ikävät tunteet selviävät siitä, jos hirnahdukset ovat pitkiä.

Tutkijat huomasivat, että jokaisessa hirnahduksessa on kaksi eri taajuutta. Myös niistä selviää hevosen tunnetila. Taajuuksien tulkitseminen voi kuitenkin olla vaikeaa ihmiselle ilman apuvälineitä, kun taas hirnahduksien pituutta on helppoa tarkkailla.

Miten tutkimus toteutettiin

Tutkimukseen osallistui 20 hevosista koostuvaa ryhmää ja eläimet laitettiin tilanteisiin, joiden tiedettiin aiheuttavan joko positiivisia tai negatiivisia tunteita. Tutkijat käyttivät apuna kameroita ja mikrofoneja, jotta he pääsivät tulkitsemaan hevosten tunteita ja niiden ilmaisumuotoja. 

Aiemmin tutkimuksissa on myös selvinnyt, mitä kissat yrittävät sanoa omistajilleen elekielensä avulla. Lue eräänlainen kissa - ihminen - kissa -sanakirja täältä.

Lähde: Mother Nature Network

Kilpailut

Uusimmat