Tärkeimmät syyt keskittyä lomalla pelkästään lomailuun - voit saada palkankorotuksen

09.07.2015 18:45 - Eeva Rajala

Mitä tapahtuikaan lapsuuden rennoille ja laiskanomaisille kesälomapäiville, kun jaksoi ja ehti tehdä kaikkea kivaa perheen ja rakkaiden kanssa?

Aikuisten kesälomia voi varjostaa esimerkiksi työstä johtuva uupumus, mikä voi vaikuttaa vielä silloin, kun kesäloma on jo puolessa välissä. Lomia voi myös varjostaa liika kiire tai ainakin kiireinen olo. Liiallinen loman suunnitteleminenkin on pahasta. Mitä sitten kannattaa oikein tehdä?

On hyvä pyrkiä minimoimaan kiireen tuntu. Yksi merkittävä asia, joka tekee ihmisistä "kiireisiä", on älylaite. Kannattaa muistaa, että jos tälle kesälle ei ole kertynyt yhtään lomapäiviä, ovat viikonloput niitä hetkiä, jolloin kannattaa välttää viimeiseen asti omaa tietokonetta tai muita älylaitteita.

Terveys kiittää

Lomailu, ilman että joutuu tarkastamaan sähköpostejaan koko ajan, vähentää muun muassa sydänsairauksien riskiä. Lisäksi masennuksen ja stressin riski alenee.

Parisuhde ja perhe

Lomat ovat tutkimusten mukaan täydellistä aikaa löytää uudestaan kenties kadoksissa ollut yhteys perheenjäseniin. Lomalla on myös hyvä löytää kadotettu keskusteluyhteys. Lomalta löytyy usein sellainen yhteishenki, jollaista on kaivattu.

Kun matkustaa ystävien, sukulaisten tai oman kumppanin kanssa, jaettu kokemus kasvattaa ja yhdistää. Onnelliset muistot voivat myöhemmin synnyttää lisää positiivisia muistoja ihmisten kanssa.

Ulkoilu avartaa

Kun ihminen on sidoksissa tietokoneeseensa, työsähköpostiinsa tai älypuhelimeensa, hän saattaa unohtaa, miten tärkeätä on käydä kävelemässä luonnon helmassa. Omaa kotikaupunkia kannattaa lähteä tutkimaan kävellen ja jättää sähköposti rauhaan. Liikkuminen ulkona piristää, mutta ihminen myös kokee oman kaupunkinsa eri tavalla kuin autolla tai julkisilla liikuttaessa.

Uni muuttuu paremmaksi

Kun ihminen pitää taukoa älylaitteista, unenlaatu paranee. Se itse asiassa paranee vielä senkin jälkeen, kun ihminen on tehnyt paluun normaaliin arkirytmiin.

Tuottoisuus ja luovuus paranevat

Tutkimusten mukaan jokaista kymmentä tuntia kohti, mitä työntekijä on lomalla, heidän suorituksensa parani kahdeksalla prosentilla seuraavana vuonna. Tutkimukset osoittavat myös, että työntekijän tuottoisuus vähenee, jos työntekijä tekee yli 40-tuntisia työviikkoja.

Onnellisuus kasvaa

Tutkimusten mukaan peräti 80 prosenttia ihmisistä kertoo, että lomailu kasvattaa heidän onnellisuuttaan. Lähes neljäsosa vastaajista kertoi, että he olisivat valmiita luopumaan seksistä viikoksi, jos saisivat edes yhden lisälomapäivän.

Onnellisuus alkaa kasvaa jo ennen kuin loma on alkanut. Pelkästään loman suunnittelu on kasvattaa onnellisuuden tunnetta.

Töissä odottaa palkankorotus?

Lomailu voi nostaa todennäköisyyttä saada palkankorotus tai ylennys töissä, kertoo Yhdysvaltain matkailujärjestön teettämä tutkimus. Tutkimuksen mukaan kaikki lomansa pitävillä ihmisillä on 6,5 prosenttia paremmat mahdollisuudet saada ylennys tai palkankorotus kuin niillä, jotka viettävät lomalla vain parisen viikkoa vuodessa.


Lue myös: Paiskitko töitä muiden lomaillessa - vinkit, joilla jaksat läpi työpäivän

Lähde: Refinery29

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat