Tympivätkö perinteiset joulutortut? Kokeile esimerkiksi meetvursti- tai kierretorttuja

Vanhan klassikon voi helposti tuunata mieleisekseen.

Julkaistu:

Joulutorttu on suomalaisessa joulupöydässä ja pikkujouluissa perinteisesti tarjottava leivonnainen, jonka yleisin malli on voitaikinasta tähden muotoon taiteltu ja luumuhillolla täytetty versio.

Se on upea tarjottava etenkin siksi, että se on todella helppo ja nopea tehdä, mutta myös siitä syystä, että sitä voi muokata lähes loputtomiin.

Lue myös: Some kuhisee maksalaatikkojoulutortuista – maistuiko herkku Kimmo Vehviläiselle ja Minna Kuukalle?

Lue myös: Pororinnat ja tonttuovet – muistatko viime vuosien jouluvillitykset?

Nykyisin markkinoilta löytyy laaja valikoima erilaisia marmeladeja Vihreiden kuulien makuisesta rommi-kirsikkaan, mutta luovuuden ei tarvitse pysähtyä edes marmeladihyllylle.

Torttutaikina sopii erinomaisesti esimerkiksi suolaisiin tai suolaista ja makeaa yhdisteleviin täytteisiin.

Kokeile esimerkiksi sinihomejuuston ja omenahillon tai vaihtoehtoisesti briejuuston ja kuivatun karpalon maukasta yhdistelmää. Halutessasi voit viimeistellä tortut pienellä hunajalorauksella.

Suolaisista täytteistä erityisesti hieman voimakkaamman makuiset savulohi tai meetvursti sopivat voitaikinan pariksi hienosti.

Lue myös: Tiedätkö, mitä eroa on voi-, lehti- ja torttutaikinalla?

Lue myös: MTV: Tiesitkö, että joulutortut voi valmistaa nopeasti vohveliraudalla? Katso helppo ohje

Savulohitäytteen voi tehdä esimerkiksi yhdistämällä lohen kaveriksi maustamatonta tuorejuustoa, johon lisää oman maun mukaan punasipulia ja tilliä.

Meetvurstitäyte taas tyntyy maustamattoman tuorejuuston ja meetvurstin lisäksi paprikasta, persiljasta ja mustapippurista.

Tuorejuustotäytteiset tortut voi paistaa ilman täytettä, ja lisätä sen vasta paistamisen jälkeen, niin maku pysyy tuoreena. Tuorejuuston kaveriksi täytteeseen voi lisätä myös smetanaa.

Suolaisten torttujen koristeeksi sopivat kauniisti esimerkiksi seesaminsiemenet.

Myös makeita vaihtoehtoja löytyy yllin kyllin.

Oletko minttusuklaan ystävä? Kokeile laittaa torttutaikinaneliön keskelle After eight -suklaapala, taittele kulmat ja paista.

Tai jos haluat yllättää erilaisella ulkonäöllä, testaa vaikkapa croissantin mallisia torttuja. Halkaise torttutaikinalevy pituussuunnassa kulmasta kulmaan niin, että saat kaksi pitkänmallista kolmiota. Laita keskelle hilloa, kääri rullalle leveämmästä päästä ohuempaan päin ja paista.

Entä kukkatortut? Niiden ohjeen näet tästä videosta.

Etenkin pikkujoulutarjottavaksi sopivat mainiosti myös minitortut. Leikkaa perinteisen joulutortun taikinaneliö neljään osaan niin, että saat neljä pientä neliötä. Näin lopputuloksena on suupaloiksi sopivia ja hurjan söpöjä pieniä torttuja.

Myös veikeä kierre on hyvä vaihtoehto etenkin illanistujaisiin. Niiden ohjeen näet tästä. Luumuhillon voi tässäkin tapauksessa korvata myös muilla marmeladeilla.