Kuva: Fotolia

Tee perunamuusista täydellistä - helpot toimintaohjeet, joilla kuka tahansa onnistuu

25.11.2016 21:45 - Senni Loikala

Silkkinen perunamuusi sopii erittäin monien ruokien kaveriksi. Helpoilla vinkeillä varmistat, että lopputulos on myös maistuva.

Jos keittiössäsi valmistetaan perunamuusia, kannattaa sinun lukea Good Housekeeping -sivuston esittelemät yleisimmät virheet perunamuusin tekemisessä ja ratkaisut niihin. Näin saat muusistasi entistä maukkaampaa.

Virhe 1: Et valitse sopivinta perunalajiketta

Muusi kannattaa valmistaa mahdollisimman jauhoisista perunoista, jotta lopputulos on silkkinen. Jauhoisia perunalajikkeita ovat esimerkiksi puikula ja rosamunda.

Muistakin perunalajikkeista saa toki valmistettua muusia, mutta tämä vaatii pidempää muusausaikaa eikä koostumus ole usein yhtä hieno, kuin jauhoisista perunoista valmistetussa muusissa.

Virhe 2: Et lisää suolaa keitinveteen

Kun perunoita keitetään, niissä oleva tärkkelys turpoaa ja imee itseensä vettä. Tämän takia sinun kannattaa lisätä keitinveteen hieman suolaa. Sen maku imeytyy perunaan paremmin, kuin jos lisäisit kaiken suolan vasta muusatessasi perunat.

Virhe 3: Lisäät potut suoraan kuumaan veteen

Jos pistät perunat valmiiksi kuumaan veteen, tulevat perunoiden kuoret irtoilemaan ja halkeilemaan, ennen kuin potut ovat sisältä täysin kypsiä.

Laita perunat kylmään veteen, lisää suola, kuumenna vesi kiehuvaksi ja laske sitten hieman lämpötilaa.

Virhe 4: Keitinvettä jää kattilaan liikaa

Kun perunat ovat kypsiä, kannattaa varmistua, että valutat kattilasta kaiken keitinveden pois. Muussa tapauksessa muusista tulee hieman vetelää, eikä se ole niin maukasta kuin voisi olla.

Kun olet valuttanut vedet pois, voit pistää kattilan vielä hetkeksi lämpimälle liedelle, jotta ylimääräinen vesi haihtuu pois, ennen kuin muusaat potut.

Virhe 5: Lisäät voita ja maitoa suoraan jääkaapista

Ota voi, maito ja/tai kerma pois jääkaapista jo hyvissä ajoin ennen perunoiden muusaamista. Ne imeytyvät pottuihin helpommin kuin kylmät tuotteet, eivätkä varasta muusista kaikkea lämpöä.  

Virhe 6: Muusaat liian kauan

Perunamuusista voi tulla tahmeaa, jos muusaat sitä liian voimakkaasti tai liian pitkään esimerkiksi monitoimilaitteessa. Tämä johtuu siitä, että perunoista vapautuu tärkkelystä sitä enemmän, mitä pidempään tai voimakkaammin niitä muusaat.

Virhe 7: Säilytät muusia liian pitkään

Perunamuusia ei kannata seisottaa jääkaapissa pitkiä aikoja, sillä muusi ei maistu enää yhtä hyvältä, kuin heti kokkaamisen jälkeen. Voit toki keittää perunat etukäteen ja pitää niitä kannella peitetyssä kattilassa jopa kaksi tuntia ennen ruokailun alkua.

Lue myös: Yllätä ystävät marinoidulla kuhalla - katso helppo resepti ja opastusvideo

Lue myös: Herkullinen parsakaalipasta syntyy hetkessä - katso resepti ja video

Lue myös: Taivaallinen pannukakkuresepti kerää kehuja joka puolella - katso maistuva ohje

Lähde: Good Housekeeping

Kilpailut

Uusimmat