Kuva: Fotolia

10 helppoa vinkkiä juhlapöytään

01.06.2017 13:15 - Katja Nygård / katja.nygard@bauermedia.fi

Järjestätkö juhlat aina samalla kaavalla, vai kaipaisitko uusia ideoita tarjoiluihin? Nappaa tästä vinkit tuleviin juhlakattauksiin.

1. Kakun korvaaja

Kuka sanoi, että juhlapöydässä on pakko olla kakku? Kivaa vaihtelua saa erilaisilla leivoksilla, jotka toimittavat juhlapöydässä kakun virkaa. Leivoksista jokainen löytää varmasti oman makusuosikkinsa.

2. Juhlajuomat

Useimmissa juhlissa tarjoillaan tervetuliais- tai alkumalja. Perinteiset vaihtoehdot, kuten kuohuviini tai samppanja, voidaan korvata trendikkäästi esimerkiksi Somersbyn juhlavilla Orchard Selection -siidereillä.

Panosta ruokien ohessa myös juhlapöydän juomapuoleen. Kaikki eivät voi tai halua nauttia alkoholia, joten muista myös alkoholiton juomaversio. Helpoimmalla pääset, kun valmistat esimerkiksi alkoholittomana juhlavan boolin, joka käy kaikille. Booliin voi sekoittaa muun muassa mehua, kivennäisvettä, sitruslimonadia tai alkoholitonta siideriä sekä jääpaloja, syötäviä kukkia ja tuoreita yrttejä.

3. Juustotarjotin

Osta muutama erilainen juusto ja aseta ne kauniille kattauslautaselle tai tarjottimelle. Juustojen kanssa sopivat erilaiset hillot, kuten viikuna- tai lakkahillo, sekä erilaiset pähkinät. Näistä saat koottua näyttävän ja juhlavan kokonaisuuden tarjoilupöytään. Valmiiden markettijuustojen sijaan kannattaa tutustua juustotiskien valikoimiin.

4. Kylmä keitto

Kaikissa juhlissa ei ole tarvetta tarjota ruokaa, mutta suolaiset vaihtoehdot miellyttävät etenkin pitkän matkan kulkijoita herkkuja enemmän. Yksi hyvä ja erilainen vaihtoehto on surauttaa kylmä keitto, eli gazpacho, jonka voi lautasten sijaan tarjota pienistä laseista. Lusikkaakaan ei tarvita, koska keiton voi juoda. Näin säästyy myös tiskiä.

5. Salaattikupit

Perinteisen salaatin tilalle voi valmistaa salaatinlehdistä pieniä kuppeja, johon käyvät mainiosti pieni cosmopolitan- tai sydänsalaatti. Salaatinlehti toimii samalla lautasena. Täytteeksi kuppeihin sopivat kypsä liha, kala, linssit tai quinoa sekä vihannekset, siemenet ja pähkinät sekä yrtit.

6. Suupalat

Ylioppilasjuhlia kiertäessä kukaan ei jaksa joka juhlapaikassa syödä läpi koko juhlamenua. Pidä tarjoilut pieninä, suupalan kokoisina annoksina, jolloin kaikilla vierailla on mahdollisuus nauttia useammasta kuin yhdestä mausta – vaikka vatsa olisi jo ennestään täynnä.

7. Uudet makuelämykset

Jos kaipaat perinteiden tilalle jotain ihan uutta, kokeile klassikkoreseptejä uudella twistillä. Päällystä karjalanpiirakat munavoin sijaan esimerkiksi savukala-tuorejuustomoussella. Coktail-lihapullien jauhelihan voi korvata nyhtökauralla tai härkiksellä, jolloin ne käyvät myös kasvissyöjille.

8. Käy kaikille

Valmista tai tilaa kaikki tarjottavat niin, että ne sopivat myös keliaakikoille ja laktoosi-intolerantikoille. Nykyään erikoisruokavalioita noudattavia on paljon, joten ilahdutat heitäkin, jotka eivät vältä esimerkiksi gluteenia ainoastaan terveyssyistä.

9. Vaihtoehto voileipäkakulle

Voileipäkakut ovat viime vuosina olleet taas suosittuja, mutta niiden valmistaminen on melko työlästä. Yhtä herkulliseen, mutta helpompaan, lopputulokseen pääset hyydytettävän suolaisen tortun avulla. Hyydytetty lohi- ja kinkkutorttu ovat takuuvarmasti juhlapöydän hittejä!

10. Seisten syötävät

Juhlissa, joissa on paljon väkeä, on syytä miettiä myös sitä, minkälaisissa olosuhteissa vieraat nauttivat juhlapöydän antimista. Voileipäkakun syöminen seisten yhdellä kädellä, kahvikuppi toisessa kädessä, ei juuri jätä tilaa makunautinnoille.

Jos istumapaikkoja on vähän, kannattaa panostaa yhden suupalan kokoisiin ja sormin syötäviin tarjoiluihin. Ne maistuvat niillekin, joille perinteinen voileipäkakku ei uppoa.

Kilpailut

Uusimmat