Kuva: Shutterstock

Siivouskeijun avulla koti siistiksi - katso, miten innostat lapsia siivoamaan

30.10.2018 13:45 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Lapsille voi myös soittaa mielimusiikkia, joka huvituttaa heitä siivouksen aikana.

Lapset saattavat leikkiä kovasti ja samalla sotkea hyvinkin paljon. Liituja voi jäädä pyörimään lattialle, pistäviä leluja löytyy jatkuvasti sohvalta ja legopalikat lentelevät pitkin ja poikin. Lapset olisi hyvä opettaa siivoamaan omat jälkensä, sillä vanhempien valvova silmä ei aina tiedä, millä lapset leikkivät ja milloin

Very Well Family -verkkosivusto on koonnut vinkkejä, joilla lapset voidaan opettaa siivoamaan lelunsa sekä tavaransa itseohjatusti. Sivusto kertoo, että ihan pienetkin muutokset lisäävät lasten miellekkyyttä korjata lelut takaisin paikoilleen: Esimerkiksi mukava musiikki nostattaa heti työtehoa tai mystinen siivouskeiju saattaa jopa innoittaa kunnollisiin siivouspuuhiin.

Katso kaikki vinkit alta.

1. Mieti, kuinka ilmaiset asian

Jos huudat ja karjut sotkuista, ei se pakolla tehoa lapsiin. Neuvo ja selitä, miksi siivoaminen on tärkeää ja kuinka se auttaa vanhempia.

2. Tarjoa lapsille helppo paikka, jonne lelut ja tavarat saa talteen.

Suunnittele lapsen tilat niin, että heillä on itsellä helppo ja rajaton pääsy sinne, minne lelut ja tavarat pitää viedä takaisin. Jos edessä on liikaa esteitä, ei lapsi pysty tai edes halua alkaa siivoamaan.

3. Laita lapsen mielimusiikkia soimaan

Mikä onkaan hauskempaa kuin tanssahdella, lauleskella ja iloita mielimusiikin tahdissa? Laita siivoamisen taustalle mukavaa musiikkia, josta lapsi tykkää: Tämä varmasti lisää työtehoa sekä miellekkyyttä korjata tavarat.

4. Tee siivoamisesta peli

Suunnittele siivoamiseen jokin hauska peli. Esimerkiksi, kuka vie nopeiten lelut takaisin laatikkoon tai kuka kerää niitä eniten. Ole ensin itse mukana näyttämässä esimerkkiä ja pikkuhiljaa kun siirryt sivummalle, saattavat lapset automaattisesti kilpailla keskenään.

5. Ota käyttöön siivouskeiju

Lapsilla on joulupukki, hammaskeiju ja pääsiäispupu. Voit ottaa käyttöösi siivouskeijun, joka tarkastaa aina lapsien siivoamisen jäljen ja jos lapset ovat siivonneet hyvin, palkitsee keiju heidät jotenkin. Palkinto voi olla mitä vain: Namu, lasillinen mehua, mielielokuvan katsominen, peliaikaa tabletilla, lumiukon tekoa yhdessä tai vaikka mukava vaahtokylpy.

Lue myös: 6 asiaa, joita vanhemmat tekevät, kun lapsi muuttaa omilleen - onko tuttua?

Lue myös: Oletko ainoa lapsi? Asiat, joihin varmasti samaistut

Lähde: Very Well Family

Kilpailut

Uusimmat