Kuva: Laura Riihelä

Tuo Linnan juhlat kotiisi - viisi reseptiä, joilla nostat juhlatunnelman kattoon

03.12.2020 16:45 - Iiro Myllymäki

Suomalaisia makuja henkivät mocktailit ja pikkusuolaiset virittävät itsenäisyyspäivän tunnelmiin.

Vaikka Linnan juhlat eivät tänä vuonna toteudukaan entiseen malliin, kotijuhlimisen tunnelmasta ei tarvitse tinkiä. Mikä olisikaan parempi keino juhlatunnelman kohottamiseen kuin maistuvat juotavat ja herkulliset naposteltavat?

Kokosimme yhteen ohjeet kahteen mocktailiin, eli alkoholittomaan drinkkiin, ja kolmeen pikkusuolaiseen herkkuun, joissa korostuvat suomalaiset maut. Näillä tuot Linnan juhlat omaan kotiisi! Ainekset resepteihin löydät esimerkiksi S-marketista.

Metsäinen puolukka-mocktail

(kuva: S-market)

Ainekset:

Mehuun

200g puolukoita
ruukku tuoretta rosmariinia
½ ruukkua tuoretta timjamia
1 ½ dl sokeria
5 dl vettä

Laseihin

kivennäisvettä (tai kuivaa kuohuviiniä)
jäisiä puolukoita 
tuoreen rosmariinin oksia
jäitä

Valmistus:

1. Mittaa puolukat, yrtit , sokeri ja vesi kattilaan.

2. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua matalalla lämmöllä noin 15 minuuttia.

3. Siivilöi ja jäähdytä valmis mehu. Säilytä jääkaapissa tarjoiluun asti.

4. Annostele laseihin makusi mukaan jääkaappikylmää karpalo-yrttimehua.

5. Kaada laseihin jäät ja reilusti hyvin jäähdytettyä kivennäisvettä.

6. Koristele juoma tuoreen rosmariinin oksilla ja jäisillä puolukoilla.

Lisää reseptistä pääset lukemaan tästä linkistä.

Kupliva mustikka-mocktail

(kuva: S-market)

Ainekset:

Juomaan:

1 lime
ripaus kardemummaa
pakastemustikoita
kivennäisvettä
mustikkamehua

Lisäksi:

tuoreen rosmariinin oksia
jäitä

Valmistus:

1. Lohko puolet limestä pieniksi lohkoiksi.

2. Asettele lasiin kerroksittain jääpaloja, jäisiä mustikoita ja pieniä limen lohkoja.

3. Sekoita mustikkamehu ja puolikkaan limen mehu keskenään.

4. Täytä lasi ensin puolilleen kivennäisvedellä ja sitten täyteen lime-mustikkamehulla.

5. Koristele valmis juoma tuoreen rosmariinin oksilla.

Lisää reseptistä pääset lukemaan tästä linkistä.

Graavilohi-saaristolaisleivät

(kuva: Laura Riihelä)

Ainekset:

12 viipaletta saaristolaisleipää

Täyte:

200 g graavilohta
1 keitetty kananmuna
1 omena
½  punasipuli
150 g ranskankermaa
2 rkl hienonnettua tilliä
suolaa
rouhittua mustapippuria

Valmistus:

1. Hienonna graavilohi ja kuorittu muna.

2. Kuori ja raasta omena karkeaksi.

3. Kuori ja hienonna sipuli.

4. Sekoita täytteen ainekset keskenään.

5. Leikkaa leivät pieniksi kolmioiksi ja nostele päälle täytettä.

Lisää reseptistä pääset lukemaan tästä linkistä.

Helpot poropiirakat

(kuva: Laura Riihelä)

Ainekset:

500 g voitaikinalevyjä
1 kananmuna
150 g ranskankermaa
100 g tuorejuustoa
2-3 tl piparjuuritahnaa
100 g kylmäsavuporoleikkelettä
½ tl mustapippuria
3 rkl persiljasilppua
pakastepuolukoita

Valmistus:

1. Puolita sulaneet taikinalevyt. Viillä veitsellä sentin levyinen kehys taikinaneliöiden reunoille. Voitele pohjat munalla.

2. Sekoita hienoksi silputtu savuporo, ranskankerma, tuorejuusto ja piparjuuritahna. Mausta persiljalla ja pippurilla. Levitä täyte neliöiden keskelle.

3. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

4. Koristele piirakat persiljasilpulla ja puolukoilla.

Lue lisää reseptistä tästä linkistä.

Punajuurigrissinit

(kuva: Mikko Hannula)

Ainekset:

Taikinajuuri

100 g (1 kpl) punajuurta
2 dl vettä
2 tl (½ ps) kuivahiivaa
1 rkl hunajaa
1 ½ dl sämpyläjauhoja

Taikinan loput ainekset

3/4 tl suolaa
4-5 dl sämpyläjauhoja
2 rkl rypsiöljyä

Pinnalle

1 ½ tl sormisuolaa

Valmistus

1. Pese ja kuori punajuuri. Raasta hienoksi raasteeksi.

2. Lämmitä vesi hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (noin 42 astetta) ja siirrä kulhoon. Liuota hiiva ja hunaja veteen. Sekoita joukkoon 1,5 dl vehnäjauhoja ja punajuuriraaste. Peitä kulho lautasella ja siirrä kohoamaan lämpimään (esimerkiksi kuumaan veteen altaaseen) 15 minuutiksi.

3. Kun juuri kuplii, sekoita joukkoon suola ja osa jauhoista. Alusta taikinaan loput jauhot käsin vaivaten. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Voit aloittaa leipomisen heti.

4. Leivo taikinasta tanko jauhotetulla alustalla. Jaa tanko 20 yhtä suureen osaan ja pyörittele palat ohuiksi noin 25 cm:n pituisiksi tangoiksi. Nosta tangot leivinpaperin päälle pellille. Peitä leivinliinalla ja kohota lämpimässä paikassa 20 minuuttia.

5. Voitele tangot kylmällä vedellä ja ripottele pinnalle sormisuolaa. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä peittämättä.

Lisää reseptistä pääset lukemaan tästä linkistä.

Lue myös: Italian ruokakulttuurissa on piirre, joka yllättää monet ulkomaalaiset - Jyrki Sukula kertoo

Lue myös: Lähde tänä viikonloppuna makumatkalle - katso kolme reseptiä, jotka vievät kielen mennessään

Kilpailut

Uusimmat