Kuva: Shutterstock

Voiko uunissa paistaa yhtä aikaa tavanomaisia ja gluteenittomia tuotteita? Keliakialiitto selventää

30.05.2024 21:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Jos esimerkiksi valmistujaisjuhliin tulee vieras, joka sairastaa keliakiaa, on keittiössä oltava erityisen valpas.

Keliakia on elinikäinen autoimmuunisairaus. Keliakiassa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine, gluteeni, vahingoittaa ohutsuolen suolinukkaa. 

Keliakia on suomalaisessa väestössä erittäin yleinen ja seulontatutkimusten perusteella esintyvyys aikuisväestössä on 2,4 prosenttia, kertoo Keliakialiitto sivuillaan

Keliakiaan ei ole olemassa lääkehoitoa. Ainoa hoito on tarkka gluteeniton ruokavalio. 

Keliaakikolle gluteenittoman ruuan valmistamisessa tai leivonnassa täytyy olla tarkkana, ettei gluteenia pääse mihinkään tarjottavaan. Esimerkiksi tarjoilualustoissa, ottimissa tai leikkuulaudassa ei saa olla edes jäämiä vehnästä, ohrasta tai rukiista. 

Myös pinnat tulee puhdistaa hyvin ennen ruoanvalmistusta tai leivontaa. Uunissa ei tule käyttää kuin puhdasta leivinpaperia gluteenittomille tuotteille. 

Paistojärjestys uunissa

Voiko uunissa paistaa yhtä aikaa tavanomaisia ja gluteenittomia tuotteita esimerkiksi leipää tai ruokaa?

Kiertoilmauunia käyttäessä ei gluteenittomia ja tavanomaisia tuotteita tule paistaa yhtä aikaa, Keliakialiitto kertoo sivuillaan. Kiertoilmauuni pöllyttää mahdollisesti gluteenipitoista jauhopölyä gluteenittomien tuotteiden päälle. Kiertoilmauunia käyttäessä tulee ensin paistaa gluteenittomat ja tämän jälkeen tavanomaiset. Uuni on myös hyvä puhdistaa käytön jälkeen. 

Keliakialiiton mukaan tavallisessa uunissa, joka ei ole kiertoilmauuni, ei paistojärjestys ole niin tarkkaa. Koska tavallinen uuni ei kierrätä ilmaa, voi siinä paistaa tavanomaisia ja gluteenittomia tuotteita yhtä aikaa. Mikäli yhtäaikaista paistamista joudutaan hyödyntämään, tulisi tässä kuitenkin gluteenittomat tuotteet olla tavanomaisten yläpuolella, jolloin kontaminoitumisen riski pienenee entisestään. Jos mahdollista, on kuitenkin paras paistaa ensin gluteenittomat tavallisessakin uunissa. 

Varsinkaan jauhoisia leivonnaisia tai muita ruokia, joista voi joutua jauhopölyä tai murusia gluteenittomiin tuotteisiin, ei Keliakialiitto suosittele paistettavaksi yhtä aikaa. 

Lue myös: Mihin jäteastiaan kassakuitti kuuluu? Entä tuorekelmu? Testaa, oletko todellinen kierrätystietäjä

Lue myös: 5 vinkkiä ikkunoiden pesuun - Marttojen ohjeilla onnistut

Lue myös: Pesty pyykki ja pyykinpesukone haisevat tunkkaisille - mikä avuksi?

Lähde: Keliakialiitto

Kilpailut

Uusimmat