Saako koiran jättää autoon edes pilvisellä säällä? Eläinlääkäri vastaa

04.08.2015 20:45 - Senni Loikala

Monet tietävät, ettei lemmikkiä saa jättää hetkessä kuumentuvaan autoon kesällä. Eläinlääkäri Jaana Kokko muistuttaa, että riskit koskevat myös kaaraan yksin jätettyjä kissoja.

Sinun pitäisi kipaista hakemassa ruokaa kaupasta ja helpointa olisi jättää koira hetkeksi auton takapenkille odottamaan. Vilkaiset taivaalle, joka on puolipilvinen. Eläinlääkäri Jaana Kokko Lauttasaaren Eläinklinikalta kertoo, onko hauva turvallista jättää tuolloin sisälle autoon.

- Vaikka ulkona ei olisi juuri nyt lämmin, mutta aurinko paistaa, niin myös silloin auto kuumenee. Autossa on aina paljon kuumempi kuin ulkona. Tänäkin kesänä sää on ollut sellaista, että nyt sataa ja kohta paistaa. Sen vuoksi en jättäisi koiraa autoon juuri missään kesäsäässä, Kokko sanoo.

Oireet kauhistuttavat

Joka kesä koiria menehtyy autoihin, kun omistajat eivät tiedosta kuumuuden vaarallisuutta lemmikille. Kukaan ei varmasti tahdo hännänheiluttajalle lämpöhalvauksesta johtuvaa kivuliasta loppua.

- Lämpöhalvauksessa koira rupeaa läähättämään kovasti, se saattaa ruveta oksentelemaan, ripuloimaan, vapisemaan, saamaan kouristuksia ja se kuivuu kauttaaltaan, Kokko kuvailee.

- Loppujen lopuksi koira menee shokkiin ja koomaan, ennen kuin se kuolee. Se ei ole mikään kaunis loppu, hän jatkaa.

Märkä pyyhe ensiavuksi

Jos syystä tai toisesta joudut tilanteeseen, jossa epäilet koiralla lämpöhalvausta, suosittelee eläinlääkäri hauvalle erästä toimenpidettä ensiavuksi.

- Kastele pyyhe litimäräksi viileässä vedessä ja kiedo koira siihen. Muista myös seurata, että ruumiinlämpö lähtee laskemaan. Lämpöhalvauksessa se on koiralla 41-43, kun normaalilämpö on 38-39 astetta. Tärkeää on seurata myös, ettei ruumiinlämpö laske liian alas, Kokko neuvoo.

Lemmikki varjoon istumaan

Eläinlääkärin mukaan myöskään kissoja ei tule jättää kuumaan autoon odottamaan.

- Kissa saattaa olla koiraa helpompi unohtaa autoon, koska se on omassa kantokopassaan. Kokemus ei ole sen auvoisempi kissallekaan, hän muistuttaa.

Jos lemmikinomistajan täytyy käydä esimerkiksi kaupassa ja jättää koira siksi aikaa odottamaan, autoon jättäminen kannattaa sulkea heti pois vaihtoehdoista.

- Parempi, kun ei lähde ottamaan riskiä. Ota koira mieluummin ulos varjoon istumaan, eläinlääkäri suosittelee.Uutisoimme aiemmin siitä, ovatko tietynrotuiset koirat aina vaarallisia. Pääset lukemaan asiantuntijan kommentit täältä

Kilpailut

Uusimmat