Kuva: Fotolia

Miten tehdä joululahjaostokset ilman stressiä? Lue vinkit rauhalliseen shoppailuun

27.11.2015 15:15 - Eeva Rajala

Oletko jo aloittanut joululahjojen hankkimisen? Onko kaupoissa joulun alla soitettava joulumusiikki viemässä mielenterveytesi?

Olemme koonneet sinulle vinkkilistan, jonka avulla toivottavasti saat joko tämän joulun tai tulevien joulujen lahjaostokset tehty ilman suurta stressiä.

Tee ostokset joulukuun alussa

Jos et ole tehnyt lahjaostoksia vielä lainkaan, kannattaa ne kuitenkin tehdä joulusesongin alussa, esimerkiksi jo marraskuun lopussa tai joulukuun alussa. Näin et joudu suurimpaan ruuhkaan kaupoissa ja tavaraa voi vielä löytyä hyvin.

Säästä rahaa joulukuulle

Sinun ei tarvitse olla täysin jouluihminen, mutta pidä joulu ja joululahjat mielessä koko vuoden. Säästä rahaa hiljalleen vuoden aikana, ja näin joulukuussa ei tunnu siltä, että kaikki viimeisetkin sentin menevät sukulaisten, ystävien tai omien lasten joululahjoihin. Joululahjoja voi hiljalleen ostella jo vaikka kesällä.

Haluatko tehdä ostokset parissa tunnissa?

Tämä vaatii hieman etukäteissuunnittelua, mutta on täysin mahdollista. Mikä olisi sen hienompaa kuin käyttää vain muutama tunti ostosten tekemiseen, eikä sen jälkeen tarvitse stressata? Tee ensin lista lahjoista, tarkasta oma budjetti ja sen jälkeen tee itsellesi suunnitelma, miten edetä kaupungilla: Mihin kauppaan kannattaa mennä ensin, minne seuraavaksi ja niin edelleen, jotta shoppailuun menee mahdollisimman vähän aikaan. Voit budjetoida itsellesi myös kahvitauon keskellä lahjaostosten tekemistä, jolloin tarkastat, miten olet pysynyt suunnitelmassasi.

Seuraa alennusmyyntejä

Tätä kannattaa myös tehdä koko vuoden. Jos löydät jotain kivaa joululahjaksi kelpaavaa alennusmyynnistä esimerkiksi joulun jälkeen tammikuussa, laita se säilöön esimerkiksi tuleville joululahjoille varattuun laatikkoon, josta voit sitten seuraavassa joulukuussa paketoida lahjat.

Tilaa myös netistä

Jos kaupungilla lahjojen metsästäminen ei ole sinun juttusi, voit tilata lahjat myös netistä. Voit myös pyytää ystäviltäsi apua, jos joku on menossa kaupungille. Hän voisi samassa kaupassa vieraillessaan ostaa tarvittavan joululahjan ja sinä voit käydä hakemassa sen ystäväsi luota myöhemmin.

Älä mieti vain tavaralahjoja

On tiedossa, että lapset ilostuvat yleensä eniten, jos he löytävät paketista jonkun lelun. Lahja voi kuitenkin olla yhtä innostava, vaikka se olisi esimerkiksi lahjakortin tai pääsylipun muodossa. Kyse on paljon siitäkin, miten asian esittää. Lapsi voi esimerkiksi päästä kokemaan elämyksiä esimerkiksi liikunta- tai hupipuistoon.

Aviomiehelle tai -vaimolle voi sen sijaan hankkia hemmottelulahjakortin. Toimiva lahja voi joskus olla vain kortti, missä lukee henkilölle varatun hemmotteluaikaa haluamalleen päivälle. Laita mielikuvitusta ja tunnetta peliin.

Itsetehdyt lahjat

Pienille lapsille voi esimerkiksi tehdä itse herkkukeksejä, jotka voi laittaa itse koristeltuun keksipurkkiin. Voi myös askarrella tai tuunata vanhoista korurasioista uudenlaisia. Villasukat ovat myös hyvä joululahja. Voit tehdä itse myös kynttilöitä tai suklaata.

Lempimusiikkia kuulokkeisiin

Jos sinua ahdistaa kaupoissa soitettava joulumusiikki tai kaupoissa lainehtiva ihmisten älämölö ja kiireen tuntu, kannattaa korville laittaa kuulokkeet ja valita musiikiksi jotain rauhallista mielimusiikkia. Jos Adele on esimerkiksi lempiartistisi, kannattaa hänen musiikkiaan kuunnella ostoksia tehdessä. Rauhallinen musiikki toimii parhaiten.

Tutkimusten mukaan lempimusiikin kuuntelu saattaa toki lisätä riskien ottamista, joten saatat päätyä ostamaan enemmän lahjoja kuin ehkä ajattelit. Tähän auttaa muun muassa tarkka lahjalista. Älä anna spontaaniuden yllättää.

Meneekö raha ohi perinteiden?

Joskus moni stressaa niin paljon joululahjoista, että monet joulun perinteet saattavat sumentua. Vanhemmat saattavat jännittää jouluaattona lähinnä sitä, pitääkö lapsi hankitusta lahjasta. Jouluaattona kannattaa keskittyä rauhallisuuteen, omiin tai perheen perinteisiin ja sellaisiin asioihin, jotka tuovat iloa sekä itselle että lähimmäisille.

Huomenna vietetään Älä osta mitään -päivää, jolloin halutaan myös muistuttaa, ettei ihmiset ostaisi turhaa krääsää joululahjoiksi.


Lue myös: Vältä viimehetken lahjakriisi - vinkit, joiden avulla löydät joululahjat läheisillesi jo nyt

Kilpailut

Uusimmat