Kuva: Fotolia

Tahdotko voittaa Kivi, paperi ja sakset -pelissä? Ota psykologinen kikka käyttöösi

08.12.2015 17:45 - Senni Loikala

Tutkijat huomasivat, että ihmiset luottavat voiton tuoneisiin valintoihinsa. Tällöin ensimmäisen kierroksen häviäjä hyötyy tiedosta.

Monet uskovat, että pärjääminen Kivi, paperi ja sakset –pelissä riippuu pelkästään sattumasta. Kiinalaisen Zheijiangin yliopiston testien mukaan pystyt kuitenkin hyödyntämään erästä konstia, joka johtaisi voittoon kaikista varmimmin.

Testauksista selvisi, että ihmiset toistavat voiton tuonutta valintaansa. Tällöin häviäjä pystyy käyttämään tietoa hyväkseen päättäessään, valitseeko hän itse kiven, paperin vai sakset.

Tee näin

Ensimmäisellä kierroksella pelaaja A ja pelaaja B valitsevat summanmutikassa kiven, paperin tai sakset. Jos pelaaja A valitsee kiven ja pelaaja B paperin, häviää pelaaja A.

Seuraavalla kierroksella häviäjän kannattaa uskoa, että pelaaja B valitsee uudestaan paperin. Tällöin A:n kannattaa itse valita sakset, jolloin hän voittaa.

Kolmannella kierroksella B:n kannattaa olettaa, että A valitsee jälleen sakset ja sen vuoksi hänen on viisasta itse valita voiton tuova kivi.


LUE MYÖS: Suurin osa ihmisistä pelaa Monopolya väärin - oletko yksi heistä?

Lähde: Tech Insider

Kilpailut

Uusimmat