Kuva: Shutterstock

Muistathan jokamiehenoikeudet retkeillessä - kertaa oikeudet ennen retkelle lähtöä

09.07.2023 22:15 - Senja Rapila

Retkeillessä jokaisen tulee muistaa käytöstavat ja jokamiehenoikeudet.

Jokamiehenoikeudet kertovat, mitä saat ja et saa luonnossa, toisen omistamalla maatontilla. Vaikka jokamiehenoike uksilla saakin tehdä paljon asioita, ei se saa aiheuttaa vähäistä suurempaa haittaa maanomistajalle, maankäytölle tai luonnolle. Muista siis pitää järki päässä myös metsässä. Kokosimme Luontoon.fi ja Retkipaikka.fi -sivustoilta muistutuksen jokaiselle retkeilijälle jokamiehenoikeuksista.

Jokamiehenoikeuksilla saat:

- kävellä, hiihtää, pyöräillä ja uida luonnossa, kuten metsissä, luonnonniityillä ja vesistöissä. kunhan et ole kenenkään piha-alueella tai esim. viljelyksillä

- ratsastaa maastoa vahingoittamatta

- oleskella ja yöpyä tilapäisesti alueilla, joilla liikkuminen on sallittua. Joissain ulkoilukohteissa yöpymispaikat on erikseen merkitty, eikä telttaa saa pystyttää minne vain itse haluaa.

- poimia luonnonmarjoja, sieniä ja rauhoittamattomia kasveja

- veneillä, uida ja kulkea jäällä

- onkia ja pilkkiä. Muista tarkistaa vesistö, sillä onkiminen ja pilkkiminen on kielletty joissain vesistöissä (mm. vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueet). Rajoitukset voit tarkistaa osoitteesta: kalastusrajoitus.fi

Jokamiehenoikeuksilla et saa:

- aiheuttaa vähäistä suurempaa haittaa toisille etkä roskata

- häiritä kotirauhaa esimerkiksi leiriytymällä liian lähellä asumuksia tai meluamalla

- kaataa tai vahingoittaa kasvavia puita

- häiritä eläimiä tai niiden pesintää

- kulkea pihamailla, istutuksilla tai viljelyksessä olevilla pelloilla

- ottaa sammalta, jäkälää, maa-ainesta tai puuta

- tehdä avotulta toisen maalle

- ajaa moottoriajoneuvolla maastossa ilman maanomistajan lupaa

- kalastaa (muulla kuin mato-ongella tai pilkillä) tai metsästää ilman asianomaisia lupia

Entäs luonnonsuojelualueet?

Luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, jokamiehenoikeudet eivät ole sellaisenaan voimassa. Luonnonsuojelulaki antaa mahdollisuuden rajoittaa liikkumista alueella, jos se katsotaan tarpeelliseksi. Liikkumista voidaan rajoittaa alueen eläimistön tai kasvillisuuden säilyvyyden takia.

Samoin leiriytymistä voidaan rajoittaa tai se voidaan kieltää kokonaan, ei lue tarkkaan ulkoilualueen tiedot, ennen kuin pakkaat teltan mukaan reissuun. 

Kasvien ja kasvinosien kerääminen sekä hyönteisten pyydystäminen on pääsääntöisesti luvanvaraista toimintaa ja sallittu vain tieteellistä tutkimusta varten. Luonnonsuojelualueilla ei saa ottaa maa-aineksia eikä vahingoittaa maa- tai kallioperää.

Onkimista ja pilkkimistä voidaan rajoittaa joissakin vesistöissä (muun muassa vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueet).

Lähteet: Retkipaikka, Luontoon.fi

Juttu julkaistu alun perin 20. kesäkuuta 2020. 

Kilpailut

Uusimmat