10 vinkkiä tuoreille vanhemmille, jotka lentävät lapsensa kanssa ensimmäistä kertaa

06.06.2015 19:15 - Reetta Haverinen

Lasten kanssa matkustaminen vaatii suunnittelua ja hyviä hermoja. Pienillä etukäteisvalmisteluilla reissu voi kuitenkin sujua varsin jouhevasti.

Vaikka ensimmäistä kertaa koneeseen astuminen oman pienokaisen kanssa saattaa jännittää, saattaa lento sujua yllättävän vaivattomasti, jos vain olet osannut varautua matkaan oikealla tavalla.

Tärkeintä on muistaa pakata laukkuun tarpeeksi vaippoja ja ottaa rauhallisesti, vaikka tapahtuisi mitä. Myös seuraavat vinkit voivat helpottaa huomattavasti lentomatkaa, olipa kohteena sitten Tukholma tai Bangok:

1. Muista pakata nesteet oikealla tavalla

Nesteiden kuljettaminen lentokoneeseen tarkasti valvottua. Jos otat piltillesi mukaan pientä juotavaa, muista pakata pienet nestemäärät läpinäkyvään muovipussiin. Muutoin mehu- ja vellitetrat lentävät turvatarkastuksessa suoraan roskikseen.

2. Kokeile varata lento ajoittumaan lapsesi päiväuniaikaan

Jos pikkuisesi on tottunut nukkumaan parin tunnin päiväunet keskellä päivää, on lentäminen päiväsaikaan helpotus niin pikkuiselle itselleen kuin tämän vanhemmillekin. Kun taapero nukkuu suurimman osan ajasta, sujuu lento astetta vaivattomammin.

3. Ole ystävällinen vierustovereitasi kohtaan

Kokeile jo heti lennon alussa luoda ystävällinen naapuruussuhde vieressä istuvien ihmisten kanssa. Jos pilttisi saa pienen kiukun puuskan tai ei malta istua aloillaan, on sinun helpompi saada ymmärrystä vieressäsi istuvilta ihmisiltä, kun olet osoittautunut huomaavaiseksi ja mukavaksi tyypiksi, joka on oikeasti pahoillaan taaperonsa rauhattomasta käytöksestä.

4. Jos mahdollista, valitse käytäväpaikka

Käytävän varrelta sinun on vaivattomampaa nousta vessaan pikkuisesi kanssa muita penkkirivissä olevia häiritsemättä.

5. Ehkäise korvakipua

Lentokoneen nousun ja laskun aikana monien lasten korvat saattavat ''poksua'' ilmanpaineen vaihtelun vuoksi. Vanhemmille muksuille kannattaa tarjota suuhun purukumia, sillä purukumin jauhaminen nousun ja laskun aikana helpottaa ilmanpaineen vaihtelusta aiheutuvaa kipua.

Pienten pilttien kohdalla kannattaa tarttua tuttipulloon ja antaa pikkuisen keskittyä ruoan nauttimiseen. Nieleskely helpottaa korvien paineen vaihtelua ja saa lapsen keskittymään tutin imemiseen. Korvien epämiellyttävät tuntemukset saattavat siten jäädä pikkuiselta kokonaan noteeraamatta.

6. Älä pelkää ylipakkaamista

Vauvan kanssa matkustaessa on täysin hyväksyttävää pakata hieman enemmän kuin todellisuudessa on tarpeen. Ota käsimatkatavaroihisi ainakin vaippoja, vaihtovaatteita ja pientä naposteltavaa.

7. Ota mukaan viihdykettä

Tutun ja rakkaan unihuovan tai nallekarhun ottaminen matkalle voi rauhoittaa pikkuistasi. Ota matkaan myös jotain uutta ja mielenkiintoista, mitä pilttisi ei ole aiemmin nähnyt.

Mielenkiintoinen lelu tai kirja saa lapsesi keskittymään uuden asian tutkimiseen. Jos hyvin käy, saattaa pilttisi pysytellä tyytyväisenä koko lentomatkan ajan uuden leikkikalunsa parissa.

8. Varaa suorat lennot

Vaikka suora lento maksaisi hieman enemmän kuin matka muutamalla vaihdolla, on lento suoraan kohteeseen taatusti miellyttävämpi ja stressittömämpi vaihtoehto - varsinkin jos sinulla on lapsi matkassasi!

9. Ole rauhallinen

Vaikka itse tuntisit olosi epämukavaksi lentokoneessa, älä näytä sitä lapsellesi. Jos olet hermostunut, tartutat paniikkisi myös pikkupilttiisi. Ota siis rauhallisesti ja näytä lapsellesi, että kaikki on hyvin, vaikka lentokone hieman keinahtelisi ja lentäisi epätasaisesti.

10. Valmistaudu matkaan myös henkisesti

Lentomatka ei kestä ikuisuuksiin, vaikka se siltä saattaisikin joskus tuntua. Muista, kaikki tuoreet vanhemmat käyvät läpi saman, kun matkustavat lapsensa kanssa ensimmäistä kertaa.

Lue myös: Automatka lasten kanssa edessä? 5 vinkkiä mukavaan ja stressittömään reissaamiseen

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat