Kuva: Fotolia

Pistä huulipunasi jääkaappiin! Meikkisi säilyvät puhtaina helpoilla nikseillä

13.06.2016 19:45 - Emmi Moilanen

Vaikka huulipuna ei tuntuisi kuluvan loppuun millään, kannattaa silti muistaa, että myös meikkituotteilla on parasta ennen -päiväykset.

Jokapäiväisessä käytössä olevat meikkituotteet keräävät helposti bakteereja sekä muita epäpuhtauksia. Cosmopolitan listasi tuotteet, joiden puhtauteen ja säilyvyyteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Ripsiväri

Ripsiväri tulisi vaihtaa uuteen viimeistään neljän kuukauden käytön jälkeen. Vuonna 2014 tehty tutkimus osoitti, että jopa 70 prosenttia naisista käyttää samaa maskaraa liian pitkään. Tämä voi altistaa useille eri silmätulehduksille, sillä vanhentunut ripsiväri on oivallinen kasvualusta bakteereille.

- Ripsivärillä on lyhyin säilyvyysaika. Silmäsi ovat herkkää aluetta, joten riskinottaminen ei ole sen arvoista, kertoo meikkitaiteilija Natalie Wright.

Silmätulehduksen saatuasi, heitä vanha ripsivärisi välittömästi roskikseen. Näin vältät taudin tarttumisen uudelleen tai sen, että tauti leviää myös toiseen silmääsi. 

Huulipuna

Vanhentuneen huulipunan tunnistaminen on hankalaa, sillä puna tuntuu kestävän käytössä ikuisuuksia etenkin, jos et käytä samaa sävyä päivittäin. Huulipunan keskimääräinen säilyvyysaika on kuitenkin vain noin kahdeksantoista kuukautta. Säilyttämällä huulipuniasi jääkaapissa, voit hidastaa tuotteiden vanhentumista sekä pidentää niiden käyttöikää. Toinen bakteereiden leviämistä vähentävä kikka on pyyhkiä päällimmäinen kerros punan päältä pois ennen levittämistä.

Jos huulipunasi on vaihtanut väriä, koostumusta tai alkaa haista kummalliselta, ovat nämä merkkejä siitä, että on aika vaihtaa tuote uuteen ja heittää vanha puna suosiolla roskakoriin.

Meikkisiveltimet

Meikkisiveltimiin tarttuu eniten bakteereja, sillä siveltimien avulla käsitellään lähes koko kasvojen aluetta. Siveltimiä säilytetään usein myös epähygieenisesti sekä pestään keskimääräisesti vain kerran kuukaudessa.

- Jos teet vain yhden muutoksen, ohjeistan pesemään meikkisiveltimet säännöllisesti ja säilyttämään niitä kotelossa, johon bakteerit eivät pääse leviämään. Myös puhdistussuihkeeseen investoiminen kannattaa ehdottomasti, Wright toteaa.

Ainetta tulisikin suihkauttaa siveltimiin jokaisen käyttökerran jälkeen ja perusteellinen pesu pitäisi tehdä kerran viikossa. Likaiset sudit voivat pahentaa esimerkiksi aknea ja aiheuttaa myös muita iho-ongelmia.

- Älä koskaan puhalla ylimääräistä puuteria pois siveltimeltä, sillä todennäköisesti vain puhallat lisää bakteereja siveltimeen, Wright lisää.

Rajauskynät

- Kynät ovat helpoimmat “puhdistaa”. Kkynän päällimmäinen kerros, johon bakteerit ovat ehtineet keräytyä, lähtee pois teroittamalla, Wright kertoo. 


Vaikka meikkikynät ovat helpoimpia pitää hygieenisinä pitkään, ne eivät kuitenkaan ole immuuneja bakteereille. Kuten ripsivärin kohdalla, rajauskynää käytetään usein silmien herkällä alueella, jossa bakteerit kasvavat ja leviävät helposti.

Estääksesi bakteerien syntymistä, myös rajauskynät olisi hyvä uusia viimeistään 18:sta kuukauden välein.

Meikkivoide

Usein meikkivoiteiden säilyvyydeksi ilmoitetaan noin yksi vuosi.

- Jos otat tuotetta sormillasi suoraan tuubista, tuote olisi hyvä uusia puolen vuoden välein, Wright sanoo.

- Muista myös pestä kätesi ennen voiteen levittämistä. Itsestään selvää, mutta helppo unohtaa, hän jatkaa.

Jos kaikesta huolimatta huomaat meikkivoiteen aiheuttavan ihollesi ärsytysoireita, on hyvä vierailla esimerkiksi ihotautilääkärin vastaanotolla ja selvittää, mitkä ainesosat aiheuttavat oireet. Tällä tavalla vältyt ongelmilta myös tulevaisuudessa.

Ripsentaivuttaja

Vaikka muistaisit pestä meikkisiveltimet tunnollisesti, tulisi muistaa kiinnittää huomiota myös ripsentaivuttajan hygieenisyyteen. Likainen, ripsivärin sotkema tai vanhoilla meikin jäämillä kuorrutettu taivutin on päivittäisessä käytössä hygieniariski ja edesauttaa bakteerien leviämistä. Riski on entistä suurempi, jos taivuttimen kumiosa on halkeillut tai kovettunut vanhuuttaan.

Kun käsittelet ripsiäsi likaisella taivuttajalla, aiheutat enemmän haittaa kuin hyötyä. Kannattaa ottaa siis tavaksi pyyhkäistä taivuttimeen tarttuneet meikit pois jokaisen käyttökerran jälkeen. Ripsentaivuttimen voi pestä muiden meikkisiveltimien tavoin miedolla saippualla.

Lähde: Cosmopolitan

Lue myös: Onnistu valokuvissa - meikkivinkit kuvaustilanteeseen

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat