Kuva: Fotolia

Onko iho kalpea? Niksit, joilla saat ihollesi kauniin rusketuksen turvallisesti

02.04.2017 10:15 - Karoliina Kotala

Kevätauringon hiljalleen jo lämmittäessä alkavat myös t-paitakelit lähestyä. Jos talven jäljiltä kalpea iho tuntuu turhankin vaalealta, on tarjolla helppo ja toimiva keino saada väriä pintaan.

Itseruskettavat ovat mainio keino tuoda iholle auringon hehkua ilman haitallista säteilyä, jota auringon palvominen iholle aiheuttaa. Itseruskettavia on ollut markkinoilla jo vuosikymmeniä, mutta nykyisin kauppojen hyllyiltä löytyy tuotteita, joilla saa aikaan kauniin luonnollisenkin hehkun. Turha siis pelätä oranssikiljuvaa tekorusketusta, sillä siltä voi välttyä oikeiden vinkkien avulla.

Valitse oikeat tuotteet

Kysele ja etsi netistä arvosteluja itseruskettavista tuotteista. Kallein ei välttämättä ole paras ja vaihtoehtoja onkin monia. Hyvä vinkki on myös ostaa useampi eri tuote ja sekoitella niistä juuri itselle sopiva sävy. Valitettavasti paras tulos syntyy vain kokeilemalla eri tuotteita ja ajan kanssa löytämällä juuri itselle sopiva. Tarjolla on kuitenkin tuotteita, joissa lopputulos on luonnollisen ruskea oranssin sijaan.

Jos olet erityisen vaalea, valitse tummuusasteeltaan vaaleampi itseruskettava, älä valitse tummaa. Tai jos sinulta jo löytyy tumma itseruskettava, sekoita sitä kosteusvoiteeseen, jotta saat siitä laimeampaa. Itseruskettavia löytyy niin vaahtoina, voiteina kuin spray-muodossakin. Suositeltavaa on valita tuote, jossa jo itsessään on sävyä, sillä siten näet heti, että levität tuotteen tasaisesti. Täysin väritön tuote voi paljastaa läikikkään yllätyksen seuraavana päivänä, vaikka luulit levittäneesi sen tasaisesti.

Älä jätä edelliseen iltaan

Testaa jo etukäteen sopiva sävy juuri itsellesi. Jos sinulla on tapahtuma, jossa haluat näyttää päivettyneemmältä, älä tartu itseruskettavaan vasta juhlia edeltävänä iltana. Aloita asteittainen päivettyminen tuotteen avulla useampi päivä ennen ja lisää vain tarvittaessa tuotetta vielä päivää ennen tapahtumaasi. Siten vältyt paniikkijärkytyksiltä ja tulon on luonnollisemman näköinen.

Pohjusta iho

Ennen kuin levität itseruskettavaa, kuori iho edeltävänä päivänä huolella. Sen jälkeen levitä paksua rasvaa vartalon kuiviin kohtiin, kuten kyynärpäihin, polviin ja kantapäihin. Jos ihossasi on edelleen kuivia kohtia ennen itseruskettavan levitystä, lisää vielä alle uusi kerros ihovoita kuiviin kohtiin.

Levitä luonnollisesti

Itseruskettavan luonnolliseen lopputulokseen voi vaikuttaa myös omin keinon. Kun laitat rusketusainetta esimerkiksi kasvoille, levitä se erityisesti kohtiin, joihin aurinkokin luonnostaan tarttuisin. Toisin sanoen nenänvarteen, otsaan ja poskipäille. Häivytä itseruskettava kuitenkin huolellisesti kasvorasvan avulla.

Yksi kehon hankalimpia osia ruskettaa tuotteella ovat kädet. Kuivat kynsinauhat ja sormien iho saattavat helposti imeä rusketusväriä liikaakin ja kädet näyttävät muuhun kehoon nähden silmiinpistävän tummilta. Levitä siis itseruskettavaa käsiisi viimeiseksi, kunhan koko muu keho on valmis ja laita sitä vain aivan pieni määrä kämmenten päälle, ei siis kämmenen sisäpuolelle. Sitten ota käsiisi paksua kosteusvoidetta ja hiero voide käsiin siten, että itseruskettava häivyttyy kauniisti ja luonnollisesti sormenpäihin asti ja lopputulos on luonnollinen. Muista, että on helpompi lisätä väriä purkista kuin yrittää saada sitä pois iholta.

Varaudu sotkuun

Kertakäyttöhanskat ovat erinomainen apu itseruskettavan levityksessä. Siten suojelet käsiäsi, jotta ne eivät ime itseruskettavaa ja muutu luonnottoman värisiksi. Varaudu myös siihen, ettei kylpyhuoneen matto tai muita herkästi värjäytyviä tuotteita ole lähellä, sillä toisinaan itseruskettavan levitys voi olla sotkuista puuhaa. Kun olet valmis levityksen kanssa, putsaa mahdolliset roiskeet nopeasti, sillä tahrat voi olla muuten erittäin hankala ellei mahdoton saada pois.

Valitse oikea ajankohta

Itseruskettavan levittämiseen kannattaa varata aikaa. Jos hoppuilet, on lopputulos sitä todennäköisemmin epätasainen. Hyvä ajankohta on ilta. Älä kuitenkaan levitä itseruskettavaa juuri ennen sänkyyn menoa, sillä muutoin tahrit petivaatteesi. Kun olet levittänyt tuotteen, anna sen imeytyä kunnolla ihoon ennen kuin puet päällesi. Vältä tuotteen levittämisen jälkeen myös hikoilua äläkä myöskään levitä itseruskettavaa välittömästi saunan tai kuuman suihkun jälkeen, jotta et itse hikoile heti tuotteen levittämisen jälkeen.

Tee loppuviimeistely

Kun olet levittänyt tuotteen ja se on saanut vaikuttaa yön yli, käy suihkussa, jotta ylimääräinen väri lähtee pois. Älä kuitenkaan enää kuori ihoa. Taputtele iho kuivaksi, älä hankaa. Seuraavaksi voit poistaa väriä kohdista, joihin se on tarttunut liikaa. Hyvä keino on ottaa karhea pyyhe, kastella lämpimällä vedellä sen nurkka ja hangata iholta kohtia, joista haluat väriä pois. Levitä sen jälkeen päälle ihovoidetta.

Lue myös: Haluatko kauniin ja rypyttömän ihon? Yhdestä ruoka-aineesta kannattaa luopua välittömästi

Kilpailut

Uusimmat