Kuva: Fotolia

Kauppojen kosmetiikkanäytteissä voi muhia ikävä vieras - käytä harkiten

02.11.2017 09:15 - Katariina Auvinen

Esimerkiksi huulipunia ei kannata testata omiin huuliinsa.

Eräs nainen haastoi kosmetiikkajätin oikeuteen väittäen, että hän on saanut kauppojen kosmetiikkanäytteistä eli testereistä itselleen huuliherpeksen. Naisen mukaan kyseinen tapahtuma murensi hänen itsetuntoaan ja aiheutti hänelle ahdistusta. 

Voiko siis meikkiosastolta löytyvistä näytteistä, kuten huulipunista tarttua huuliherpes? Asiantuntija, Janelle Smith, vastaa Huffington Post -julkaisulle myöntävästi.

- Kyllä voi. Se on kuitenkin epätodennäköistä. Jos sellainen ihminen, jolla on aktiivinen huuliherpes, käyttää esimerkiksi huulirasvaa ja sinä testaat tuotetta hänen jälkeensä, on sinulla mahdollisuus saada virus. Herpesvirukset eivät säily kauaa kehon ulkopuolella, Smith kertoo. 

Smith selventää, että herpesviruksia on kahdenlaisia, HSV-1- sekä HSV-2-viruksia. Monet ihmisistä kantavat itsessään jo virusta, mutta vain osalle virus aiheuttaa oireita aika ajoin. 

- Ihmiset, jotka ovat saaneet kerran viruksen, eivät voi saada sitä enää. Tämä selittyy sillä, että virus jää kehoon piilevänä, Smith kertoo. 

Lääketieteen asiantuntija, Angela Lamb, ottaisi tiukemman linjan näytekosmetiikan suhteen. Hän painottaa myös, että herpesvirus voi ehdottomasti tarttua ihmiseen näytteiden kautta. Smith painottaa hyvää muistisääntöä. 

- Älä jaa mitään kosmetiikkaa sellaisen ihmisen kanssa, ketä et olisi valmis suutelemaan, Smith selventää. 

Lue myös: 2000-luvun alusta tuttu huulimeikki tekee paluun

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat