Mikä designkengissä maksaa, kenkäsuunnittelija Terhi Pölkki?

07.03.2015 21:15 - Henna Koste

Olemme kaikki kuulleet "merkki maksaa" -toitotuksen. Mutta mistä hintalapun hinta todellisuudessa muodostuu?

Designkenkien hintalappu saattaa äkkiseltään vaikuttaa hurjalta. Moni tekijä kuitenkin määrittää tuotteen lopullisen hinnan. Kenkäsuunnittelija Terhi Pölkki on aloittamassa kahdeksannen mallistonsa suunnittelua. Suunnittelija tunnetaan etenkin puukengistään. Laadusta tarkka Pölkki tietää, miten hintalappuun kirjoitettu numero muodostuu. 

1. Materiaalit

Pölkin suunnittelemat kengät valmistetaan kasviparkitusta nahasta. Sitä käytetään sekä vuorissa että pintamateriaalina.

- Nahka on materiaalien aatelia, suunnittelija huomauttaa.

Viilukorot päällystetään käsityönä nahalla. Monissa halvemmissa tuotteissa korko saatetaan maalata muistuttamaan viilupintaa, jolloin tuotantokuluissa säästetään.

- Monesti sanotaan, että merkki maksaa. No Christian Louboutin kengissä saattaa olla vähän "Christian Louboutin -lisää". Itse omistan näitä kenkiä ja tiedän, että ne on hyvin tehty. Niissä ei ole liimatahroja, eivätkä pohjat repsota. Laadun tuntee, Pölkki kuvailee.

2. Valmistuspaikka

Terhi Pölkin puukengät tehdään Myrskylässä. Muut suunnittelijan kengät valmistetaan pienessä tehtaassa Portugalissa. Jo EU:n lainsäädäntö määrittää, että minimipalkat ja työajat ovat asialliset, ja että niitä valvotaan.

- Tässä on niin sanottu lähellä tuottamisen ajatus. Kyseessä on pieni perheyritys, jossa on töissä 15 henkeä, Pölkki kertoo.

Samassa tehtaassa valmistetaan muun muassa Surface to Air ja Damir Doma -brändien tuotteita. Myös ruotsalaisbrändi Minimarketin tuotteet valmistettiin aiemmin samassa tehtaassa, joka vaikutti Pölkin valintaan.

Useiden ketjuliikkeiden vaatteet ja asusteet tehdään Kaukoidässä, jossa tuotantokulut ovat huomattavasti huokeammat kuin Euroopassa. 

Myös logistiikkaan ja veroihin uppoaa luonnollisesti kuluja.

3. Tuotantomäärä

Ketjuliikkeissä myytävien vaatteiden tuotantomäärät voivat olla jopa kymmeniä tuhansia. Valtavat määrät vaativat järeän koneiston, jolla tuotteet valmistetaan jopa parissa päivässä. Edulliset vaatteet valmistetaan siis erittäin kustannustehokkaasti. Esimerkiksi Pölkin suunnittelemia kenkien valmistusmäärät liikkuvat joidenkin satojen kappalemäärien tietämillä, joka vaikuttaa osaltaan hintaan.

Lue myös: Miten kauan korkokenkiä kannattaa päivässä pitää? Asiantuntija paljastaa

Kilpailut

Uusimmat